bcemercadoval

Jens Weidmann i Peter Praet han elevat les expectatives que el Banc Central Europeu posi una data final al programa de compra d'actius. En sengles declaracions van donar ales al mercat perquè comenci a descomptar que aquest moment arribarà aquest any i l'euro ja ha reaccionat amb alces a una setmana de la reunió del banc central a Riga.

La moneda única es canvia aquest dijous de mans per sobre dels 1,18 dòlars, nivells de preu que va abandonar el 22 de maig, quan es lliscava per una via baixista que la va conduir als mínims de l'any als 1,15 dòlars. Després de diverses jornades consolidant al voltant dels 1,17 dòlars, amb un biaix positiu gràcies a l'alleugeriment de les tensions polítiques a Itàlia, la divisa comunitària ha arrencat un nou impuls alcista que, "en superar els 1,1830 dòlars, prosseguirà fins als 1,1930 'bitllets verds'", assegura Michael Hewson, analista de CMC Markets.

Weidmann, president del Bundesbank, que serà l'encarregat de pilotar el BCE el 2019, després de la marxa de l'actual president, Mario Draghi, considera "plausible" que la transició cap a la normalització monetària es rubriqui el 2018 per arrencar l'any que ve amb altres instruments de política monetària. Molt més explicatiu, Praet, economista en cap de la institució, ha confirmat que la tornada de la inflació ha posat sobre la taula la discussió sobre el final de les compres durant la reunió del 14 de juny.

Per ara, el BCE manté el seu programa d'adquisicions de bons a un ritme de 30.000 milions d'euros mensuals fins a setembre. Però la idea que es poden perllongar "més enllà" d'aquesta data, si cal, segueix apareixent als comunicats del supervisor monetari. El mercat fa temps que està esperant si setembre marcarà al calendari el final del 'QE' (Quatitative Easing) i sembla que ho sabrà abans del previst.

Fins ara, els inversors esperaven que aquest fet es revelés al juliol. I, tot i que Praet va insinuar un avançament, els economistes de Danske Bank segueixen insistint que "juny és massa prematur" perquè el BCE anunciï el final dels estímuls. "És més probable que aquests canvis arribin el mes que ve o al setembre", indiquen.

EL BCE ECLIPSA ITÀLIA

Altres analistes també avisen que l'euro pot enfilar encara més si segueixen plovent els comentaris dels membres del banc central. "La moneda està molt sensible en aquests moments", indiquen des de Societe Générale. I creuen que l'ímpetu alcista de curt termini eclipsarà les preocupacions que puguin arribar d'Itàlia.

"Ningú sap quan es resoldran els problemes del deute italià, però sí que saben quan el BCE podria anunciar una sortida dels estímuls", segons Daifa Securities. "Així que els especuladors estan licitant per l'euro abans de la reunió dijous que ve. I alguns d'ells intentaran obtenir guanys abans de l'esdeveniment", afegeixen.

"El mateix pot dir-se del dòlar/ien, ja que els especuladors estan comprant dòlars abans de la reunió de la Fed", afegeixen. El mercat ja ha descomptat una segona pujada de tipus de la Reserva Federal dels EUA dimecres que ve, cosa que ha portat el 'bitllet verd' a màxims de dues setmanes contra el ien. No obstant això, la cautela s'imposa entre els operadors a causa de les tensions comercials entre els EUA i els seus socis. S'espera que durant el cim del G7 al Canadà d'aquest cap de setmana saltin espurnes entre Donald Trump i els seus homòlegs.

Noticias relacionadas

contador