- Dos senadors republicans tomben la reforma de l''Obamacare'
- Mario Draghi té la batuta que marcarà el compàs de la prolongació de l'ascens de l'euro
El dòlar ha tornat a pagar cara la prima de risc polític que s'acarnissa al 'bitllet verd' amb cada moviment de l'administració del president Donald Trump. La divisa nord-americana s'ha depreciat fins a un nou mínim de 14 mesos, per sobre dels 1,1520 dòlars, preus no vistos des del 4 de maig de 2016. En aquesta ocasió, el nou fracàs del republicà per tirar endavant la seva reforma de l''Obamacare' s'ha deixat notar en la moneda dels EUA, que ja es trobava debilitada per una combinació de mals resultats durant les últimes dades macroeconòmiques i l'escassa pressa de la Reserva Federal dels EUA (Fed) per emprendre la tercera pujada de tipus d'interès aquest any.
El nou revés de la llei amb la qual el republicà pretén reformar la sanitat s'ha rebut al Senat, on quatre senadors republicans han donat l'esquena al text amb el qual el Govern de Donald Trump pretenia desmantellar i reemplaçar la reforma sanitària de l'anterior president, Barack Obama. En aquesta ocasió, Mike Lee i Jerry Moran s'han unit a Susan Collins i Rand Paul, que ja havien desafiat Trump, però, com indica 'EFE', una altra dotzena de membres del partit conservador nord-americà havia mostrat els seus dubtes sobre aquesta mesura.
L'impacte sobre la moneda nord-americana no s'ha fet esperar i, a més de cedir terreny contra l'euro, ha caigut al seu pitjor nivell en 10 mesos contra la cistella de sis divises rivals que mesura l'índex del dòlar, fins als 94,75 punts. El declivi del dòlar es reflecteix contra altres monedes. La lliura segueix molt a prop dels 1,3100 dòlars i acumula una pujada d'un 1,6% en tan sols tres dies i el ien s'ha arribat a apreciar fins a les 112,00 unitats, màxims de més de dues setmanes, igual que el franc suís, que ha arribat a marcar el seu millor preu des del 3 de juliol, als 0,9587 francs.
Aunque el golpe de gracia lo ha recibido la moneda estadounidense por parte de la evolución de la política, que hace temer a los inversores que peligre todo el programa de reformas fiscales de Trump. Aquest comportament evidència, segons Hussein Saied, analista d’FXTM, que "al mercat se li esgota la confiança que Trump sigui capaç de dur a terme les seves promeses". "Després de sis mesos al despatx Oval i cap legislació de pes s'ha convertit en llei i amb les incerteses que pesen sobre el programa fiscal és qüestió de temps que el clima pessimista es traslladi als guanys de les empreses i Wall Street es doni la volta", argumenta Sayed.
Però, de moment, és el dòlar que acumula diverses jornades en terreny negatiu. Concretament, després de la decepció que van desencadenar les paraules de la president del banc central, Janet Yellen, durant la seva compareixença davant el Congrés la setmana passada, durant la qual va tornar a centrar-se en la baixa inflació per justificar que l'increment de les taxes segueixi fent-se de "forma gradual". Així les coses, segons el consens de mercat, la possibilitat que la Fed efectuï una altra pujada de tipus al 2017 ha caigut al 50%.
A la manca de llustre del dòlar va contribuir-hi també l'últim informe de l'índex de preus al consum dels EUA, que va confirmar les preocupacions sobre la inflació que va expressar Yellen, en desplomar en termes anul·lis al seu mínim de vuit mesos, a més, les vendes al detall de juny es van contraure per segon mes consecutiu. "La sorprenentment feble evolució de l'economia i la falta d'empenta de Yellen davant el congrés, han danyat el dòlar contra tots els seus rivals", assenyala Kathy Lien, analista de BK Asset Management.
Mario Draghi té la batuta que marcarà el compàs de la prolongació de l'ascens de l'euro
De fet, la moneda nord-americana acumula un declivi d'un 1,5% des del passat 10 de juliol, una depreciació que s'amplia gairebé fins al 3% des dels preus de finals de juny, per sota dels 1,1200 dòlars per cada euro. La fortalesa de la moneda compartida és indiscutible i, de fet, els operadors han decidit fer cas omís del declivi de l'indicador de sentiment econòmic ZEW d'Alemanya, que ha perdut 1,1 punts al mes de juliol.
Des del punt de vista tècnic, per sobre dels 1,1500 dòlars l'euro / dòlar ja no presenta cap resistència fins als màxims de 2016 als 1,16163. "La superació d'aquests màxims seria un autèntic salt endavant en la 'moneda única' i l’avantsala d'un altre nou impuls alcista fins als màxims de 2015 als 1,17140 i per sobre el buit baixista dels 1,2 (gener de 2015 )", assegura José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
L'EURO SEGUEIX ESPERANT DRAGHI
D'aquest costat de l'Atlàntic, és el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, qui té la batuta per seguir marcant el compàs de l'ascens de l'euro. El següent fita per al mercat de les divises és la reunió de política monetària del supervisor europeu. Els inversors estan preocupats perquè Draghi no doni suport als seus agressius comentaris sobre la política monetària del BCE del mes passat i totes les mirades se centraran en el banquer central per si resta importància a les declaracions de Sintra (Portugal).
El mateix supervisor regulador monetari va sortir al pas dels seus comentaris i va tractar de matisar les paraules de l'italià, apuntant que havien estat malinterpretades. Per si això fos poc, volen els rumors sobre que Draghi apuntarà el final dels estímuls durant el simposi de Jackson Hole de finals d'agost.