- El dòlar canadenc també pateix l'impacte dels preus del petroli
L'euro i el dòlar han aparcat el seu habitual protagonisme durant les últimes sessions per cedir-lo a la lliura, que segueix acaparant tota l'atenció al mercat de les divises, amb la seva operativa en mans de la volatilitat que aixequen les notícies que arriben des del front del Brexit i del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès). Però no està sola, el dòlar canadenc i el ruble rus també han experimentat una forta pressió baixista durant les últimes jornades, arran de l'impacte de la caiguda dels preus del cru fins a mínims anuals per sota dels 42,50 dòlars per barril i es negocien en mínims d'una setmana i de cinc mesos, respectivament, contra el dòlar. La divisa nord-americana, per la seva banda, consolida el seu avanç contra el seu rival europea, tot i que qualsevol guany es veurà limitat pel mínim d'un mes als 1,1110 dòlars.
I així seguirà l'euro/dòlar, almenys fins que es publiquin les dades del PMI de la Zona Euro d'aquest divendres perquè els operadors obtinguin més informació sobre com s'està exercint l'economia de l'Eurozona. Durant l'última jornada, la moneda comunitària va recuperar part de les recents pèrdues, però la pujada s'ha vist frenada a l'àrea dels 1,1180 dòlars aquest dijous. No obstant això, segons assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets, el rang que ha dibuixat l'encreuament durant l'últim mes segueix sent en un 2% entre els 1,1300 dòlars i els 1,1100 dòlars. "La pèrdua del suport obrirà les portes a futures caigudes cap a l'àrea dels 1,1020 dòlars", explica l'expert.
Molt més interessant és l'operativa de la lliura, que ha reconquistat l'àrea dels 1,2700 dòlars, remuntant des de mínims de dos mesos, després de veure impulsada pels comentaris de l'economista cap del BoE, Andrew G Haldane, que va apuntar que la retirada dels "estímuls excepcionals" no hauria de posposar-se fins a la segona meitat de l'any. Aquest dijous, el cable (lliura/dòlar) opera lleugerament per sota d'aquest nivell de preu. El moviment en l'euro/lliura ha estat molt menys abrupte, tot i que la divisa britànica també va remuntar gairebé un 0,8% contra la moneda comunitària. Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, "el cable necessita seguir escalant per sobre dels 1,2740 dòlars per estabilitzar-se", apunta Hewson. En l'euro/dòlar, l'àrea dels 0,8865/70 lliures segueix sent la resistència que cal batre.
L'IMPACTE DEL PETROLI
Les acció s'ha traslladat també a les divises correlacionades amb el preu del petroli que han patit notables pèrdues durant els últims dos dies de la mà de la caiguda del cru. El dòlar canadenc ha experimentat pèrdues d'un 0,8%, des de l'obertura de dimarts, mentre que el ruble es deixa un 3,17% durant el mateix període, fins preus per sobre dels 60,3063 rubles per cada dòlar. La caiguda de la moneda russa des de dilluns és del 4,13% contra el seu contrapart nord-americà, un percentatge molt similar a les pèrdues acumulades contra l'euro, fins preus propers als 67,500 rubles/euro, no vistos des de mitjans del passat mes de desembre.
Les noves sancions imposades al país liderat per Vladimir Putin també estan pesant en la divisa, així com cert moviment de retirada de capitals d'actius russos per part de fons d'inversió dels països de l'oest. Com a colofó, segons apunta Vasily Yakimin, professor associat de RANEPA, en declaracions a mitjans locals, "les regulars intervencions del ministre de Finances rus, en què ataca la divisa, mostren que el país rebrà amb els braços oberts la debilitat de la moneda".