Amb el tema de contesa comercial entre la Xina i els EUA omnipresent a l'esperit dels inversors, els principals encreuaments segueixen mostrant, aquest dilluns, la ressaca de la feble dada de creació d'ocupació de la primera potència mundial publicat divendres. L'euro manté els guanys del 6 d'abril i es mou en un estretíssim rang al voltant dels 1,2280 dòlars, des d'on es prepara per a l'assalt als 1,23 dòlars.
Encara que el 'bitllet verd' es mostra debilitat contra el ien i la lliura i es negocia als 104,114 iens -des dels màxims d'un mes i mig als 107,50 iens- i en un mínim de gairebé dues setmanes contra la lliura, als 1,4111 dòlars, la mà estesa del president nord-americà, Donald Trump, a la Xina ha aconseguit estabilitzar la seva cotització.
Després que divendres passat pugés les apostes en la contesa comercial que manté amb el gegant asiàtic i que ja amenaça un negoci de 200.000 milions de dòlars, a les últimes hores s'ha declarat convençut que s'arribarà a un acord comercial amb el gegant asiàtic . "El president Xi (Jinping) i jo sempre serem amics, passi el que passi amb la nostra disputa sobre el comerç. La Xina ha d'eliminar les seves barreres comercials perquè és el correcte. Els impostos es tornaran recíprocs i s'arribarà a un acord sobre propietat intel·lectual. Gran futur per ambdós països!", va publicar Trump al seu compte de Twitter.
President Xi and I will always be friends, no matter what happens with our dispute on trade. China will take down its Trade Barriers because it is the right thing to do. Taxes will become Reciprocal & a deal will be made on Intellectual Property. Great future for both countries!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 8, 2018
Aquesta declaració ha reforçat el sentiment del mercat que el republicà va de fanfarronada i que la seva postura no és més que una altra mostra del seu estil negociador. "Es pot interpretar com un senyal que tot acabarà amb un gran acord i, per tant, s'ha interpretat positivament pels mercats", assenyalen analistes de Danske Bank. A la vista d'aquest missatge, a més d'altres comentaris que apunten cap a una negociació que ja es forja entre bastidors, els experts de l'entitat danesa no esperen que el desenllaç sigui "una cruenta contesa comercial".
La setmana passada, els tambors de guerra van sonar amb força quan Washington va publicar la seva llista d'aranzels sobre 1.300 productes xinesos per valor de 50.000 milions de dòlars i Pequín va respondre ràpidament amb mesures homologables sobre 106 exportacions nord-americanes. Divendres, Trump va fer un pas més amb l'anunci que estudiava la imposició de 100.000 milions de dòlars addicionals en gravàmens i la Xina va respondre que estava a punt per a un nou contraatac.
L'OCUPACIÓ FA MÉS MAL MÉS QUE LA GUERRA COMERCIAL
No obstant això, no va ser l’'estira i arronsa' entre els EUA i la Xina el que va dinamitar l'avanç del bitllet verd. De fet, l'últim envit de Trump de divendres a penes va rascar la superfície del seu ral·li, que l'havia portat a una fita de més d'un mes contra l'euro, dijous passat. En canvi, la dada que l'ocupació va créixer al seu ritme més moderat des dels huracans de setembre va donar una clatellada a la cotització de la moneda nord-americana del qual no ha aconseguit recuperar-se i també ha provocat la caiguda de l'índex que mesura l'acompliment del 'bitllet verd' contra sis rivals des de la fita d'un mes de divendres als 90,60 punts.
A més dels deliris al front comercial entre les dues primeres potències mundials, aquesta setmana també se situa al radar dels inversors la publicació de les actes de les reunions de març del Banc Central Europeu (BCE) i de la Reserva Federal (Fed). "Qualsevol comentari de la Fed sobre problemes de liquiditat en el dòlar i/o del BCE respecte al moment del següent pas de 'sortida' de la seva política monetària ultra-expansiva serà d'interès per al mercat de divises", escriuen els experts de Danske Bank.