La setmana arrenca al mercat de les divises amb una renovada aversió al risc entre els operadors per les tensions comercials entre els EUA, Europa i la Xina. Aquest clima es tradueix en vendes en el dòlar, especialment davant el ien, que s'ha disparat a màxims de dues setmanes, i també davant l'euro, que ha deixat un màxim durant la sessió als 1,1670 dòlars, des d'on retrocedeix marginalment fins als 1,1640 dòlars.
La moneda comunitària tracta de consolidar els 1,1650 dòlars, després d'avançar divendres passat, animada per la millora de l'activitat industrial de França i Alemanya i d'una major tranquil·litat des del front polític després que el flamant Govern italià assegurés que el país no abandonarà l'euro.
Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, la moneda comunitària està embarcada en un rebot des dels mínims anuals, assolits dijous. Aquest suport "ha actuat amb precisió màxima, cosa que fa que l'equació rendibilitat-risc sigui òptima en aquest moment pel costat llarg (o alcista) sempre que aquest respecti en tot moment i en preus de tancament els 1,1500 dòlars", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "I com a objectiu de pujada tenim la resistència que presenta en els màxims de dijous de la setmana passada als 1,18518 dòlars", afegeix.
No obstant això, la disputa comercial ha reduït els rendiments del deute tant dels Estats Units com d'Alemanya, i "tant l'euro com el dòlar podrien veure futurs retallades si les tensions s'intensifiquen", avisen experts d'IG Securities. "El ien podria acabar sent el guanyador en aquest cas en activar el seu paper d'actiu segur", afegeixen.
ELS EUA, A PER LA XINA I EUROPA
La recent debilitat del 'bitllet verd' s'ha disparat després de les informacions aparegudes al The Wall Street Journal, sobre que el Departament del Tresor dels Estats Units està elaborant regles que impedirien que les empreses amb almenys el 25% de propietat xinesa comprin companyies nord-americanes involucrades en "tecnologia industrialment significativa".
Aquesta notícia ha incrementat la sensació de cautela després que el president dels Estats Units, Donald Trump, amenacés divendres amb imposar un aranzel del 20% a tots els automòbils importats de la Unió Europea. La UE va respondre dient que no tindrà una altra opció que prendre represàlies davant tal moviment.
RAL·LI DE ALLEUJAMENT EN LA LIRA TURCA
La lira turca ha reaccionat amb un pronunciat rebot a la notícia que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, s'ha declarat vencedor de les eleccions presidencials i legislatives a Turquia, amb el 53% dels vots. Després d'apreciar-se un 0,5% després de conèixer el resultat, i d'un modest retrocés, ha seguit perllongant la seva figura alcista i acumula un avanç de l’1,8% enfront del dòlar i de més del 2% contra l'euro.
Aquest increment se suma a l'auge acumulat durant la sessió asiàtica que ha enfilat la moneda turca fins als 4,5835 per dòlar i els 5,3373 per euro. No obstant això, els analistes avisen que la divisa podria endinsar-se al terreny negatiu a mesura que els analistes i inversors viren el focus cap als persistents problemes econòmics de l'economia turca.