- La lliura estarà molt pendent de l'informe trimestral del Banc d'Anglaterra
El ral·li del dòlar, disparat pel pròsper mercat laboral dels EUA, que va ensenyar múscul a finals de la setmana passada, s'ha pausat, principalment davant un euro que va resistir l'envit del seu rival nord-americà. La 'moneda única' va tancar la setmana plana davant el 'bitllet verd' que, per la seva banda, va rubricar els primers set dies de 2018 sense caigudes en l'índex que mesura el seu acompliment davant d'una cistella de sis divises rivals.
Aquest dilluns encara es deixen notar els efectes de la publicació de l'informe d'ocupació, que va mostrar com al gener s'han creat 200.000 nous llocs de treball, la taxa d'atur s'ha mantingut estable al 4,1% i, el més rellevant, que el creixement salarial en termes anuals es dispara fins al 2,9%. Aquest màxim de vuit anys i mig, va dinamitar Wall Street i segueix pesant sobre els futurs nord-americans, que cauen 250 punts a l'índex Dow Jones. A més, ha catapultat el rendiment de la renda fixa -el bo a 10 anys s'ha disparat a un màxim del 2,88%-, davant la perspectiva d'un repunt de la inflació.
L'índex del dòlar, per la seva banda, es manté estable als 89,127 punts, després de l'auge d'un 0,6% de divendres. La major part de monedes van patir una ronda de presa de beneficis contra la divisa dels EUA, que va donar la benvinguda al seu esperadíssim ral·li d'alleujament, després d'haver-se deixat un 6% aquest any i ha caigut a un mínim de tres anys als 88,438 punts a finals de gener. Però aquest dilluns, el ien remunta fins a les 109,800 unitats, després de registrar un mínim d'una setmana i mitja als 110,500 iens.
"L'informe d'ocupació dels EUA va donar ales al dòlar, però la seva recuperació s'ha vist apuntalada també per l'optimisme de la Reserva Federal (Fed) i l'auge del rendiment del bo dels EUA", assenyala la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. Tot i això, "en el futur, la gana pel dòlar quedarà subjugada pel creixement mundial i les reunions dels bancs centrals que s'esperen aquesta setmana", indica l'analista.
ELS BANCS CENTRALS ENTREN A ESCENA
Així, els analistes de Danske Bank indiquen que el mercat seguirà atentament el discurs del president del BCE, Mario Draghi, d'aquest dilluns i buscarà qualsevol comentari sobre la moneda. L'euro es recupera fins als 1,2450 dòlars i els experts de l'entitat amb seu a Copenhaguen, esperen que es mantingui "consolidant al voltant dels 1,25 dòlars per un temps", i veuen oportunitats de compra en els retrocessos.
En aquest context, Lien també apunta que, de cara al futur, la gana del mercat pel 'bitllet verd' podria quedar relegada davant el creixement mundial i les reunions dels bancs centrals. "No s'espera que cap dels principals supervisors monetaris canviï la seva política, per ara, però amb l'auge experimentat per les principals divises durant els dos propers mesos, l'atenció serà plena davant de qualsevol comentari sobre les monedes", explica l'experta.
L'esdeveniment més important serà l'Informe Trimestral d'Inflació del Banc d'Anglaterra, però les decisions de taxes del Banc de la Reserva d'Austràlia i Nova Zelanda també podrien tenir un impacte significatiu en els dòlars d'Austràlia i Nova Zelanda.
L'ATENCIÓ SE CENTRA EN EL BANC D'ANGLATERRA
La lliura estarà molt pendent de l'informe trimestral del Banc d'Anglaterra
Però serà el BoE que acapararà l'atenció. El banc central britànic va elevar les taxes d'interès cap a finals de l'any passat i els inversors estan ansiosos per saber quan tornaran a fer-ho. En aquest sentit, Lien destaca que al Comitè de Política Monetària li agrada oferir la seva guia al mercat al mateix temps que el seu Informe Trimestral d'Inflació. Des de desembre, no hi ha hagut cap millora o deteriorament important a l'economia del Regne Unit. Les vendes al detall van caure bruscament, però la inflació va pujar lleument, les condicions del mercat laboral es van mantenir estables i els salaris van créixer a un ritme saludable. L'activitat del sector manufacturer i de la construcció es va desaccelerar, però els economistes esperen que l'activitat del sector de serveis s'acceleri aquest dilluns.
El que és més important, assenyala l'experta de BK Asset Management, la lliura ha pujat un 5% enfront del dòlar i els rendiments del 'Gilt' a 10 anys han pujat 25 punts bàsics des de la seva última reunió, fet que representa un enduriment de les condicions del mercat financer. "El to de l'informe trimestral ha de ser optimista, però hi haurà reserves a causa del canvi en la dinàmica del mercat. "És possible que el Banc d'Anglaterra no vulgui arriscar-se a disparar més la cotització de la lliura", comenta Lien. Així, "si són inequívocament positius, parlant d'alces addicionals durant els pròxims mesos, el cable (lliura/dòlar) podria arribar als 1,43 dòlars però si el to de l'informe o el discurs de Carney és prudent, podria caure per sota dels 1,40 dòlars".