• La lliura pateix el seu pel Brexit, que torna a escena
money euros cash

La moneda comunitària ha tancat un mes de febrer en mínims de cinc setmanes davant el dòlar. I ho fa pressionat pel lleuger afebliment de l'economia de l'Eurozona, els importants esdeveniments polítics que enfronta el bloc comunitari i l'inqüestionable optimisme del flamant president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, sobre el creixement dels EUA i el repunt de la inflació.

L'euro s'assenta sobre l'important suport que se situa entre els 1,2200 i els 1,2180 dòlars, mentre els analistes de Danske Bank apunten que la pressió venedora pot guanyar tracció cap a la zona dels 1,2100 dòlars. "Tècnicament l'euro/dòlar es troba en un moment interessant, coquetejant amb la zona de suport dels 1,22. En teoria un tancament per sota d'aquest suport confirmaria una petita figura de volta en "doble sostre", amb objectiu de caiguda cap a la zona dels 1,18", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"La ruptura d'aquests nivells podria desencadenar un moviment més pronunciat a la baixa, ja que el mercat encara es mostra alcista en l'euro/dòlar i no s'ha posicionat correctament per la recent fortalesa del 'bitllet verd', de manera que es podrien disparar les parades en cadena", indica per la seva banda Stephen Innes, analista d’Oanda.

A més, les dades d'inflació d’'els dinou' també van desanimar els operadors. Encara que l'alentiment dels preus fins a l’1,2%, de l'1,3% anterior va resultar en línia amb les expectatives del mercat, es manté allunyat de l'objectiu del Banc Central Europeu del 2%. "Els mercats estan valorant la possibilitat que el BCE elevi les taxes d'interès a finals d'aquest any," de manera que el retorn a un escenari on una altra extensió en la compra de bons i el retrocés dels increments en les taxes fins al 2019 podria pressionar l’euro", indiquen els experts de SMBC.

Innes, per la seva banda, insisteix que les causes de la debilitat de l'euro han de buscar-se "en la forta demanda sobre el dòlar a finals de febrer i, encara que les imminents eleccions italianes i les enquestes pesen sobre el sentiment, ha estat la gana pel dòlar el que més ha influït en el moviment baixista de l'euro en les últimes 48 hores", argumenta aquest expert.

Mostra d'això és que davant d'altres divises, la moneda comunitària manté bon to. Per exemple, avança enfront la lliura, després que l'encarregat de la UE en les negociacions sobre el Brexit, Michel Barnier, presentés una postura relativament dura sobre la marxa de les negociacions subratllant que un acord de transició no és un fet.

Des de Danske Bank recorden que a l'avantsala de l'inici de la nova ronda de negociacions, el joc polític i les declaracions s'incrementen. Especialment durant les setmanes anteriors a la cimera de la Unió Europea (UE) del 22 i 23 de març. Per tant, "l'euro/lliura romandrà volàtil, en el rang entre les 0,8770 i les 0,8925 unitats", indiquen els analistes del banc d'inversió, encara que en el llarg termini reiteren la seva aposta baixista per a la lliura cap al objectiu de les 0,8400 unitats.

ENTRE POWELL I ITÀLIA

La lliura també va rebre la seva dosi de pressió davant el dòlar, amb una caiguda d'un 1% durant la jornada de dimecres, fins a mínims d'un mes i mig a la franja de les 1,3760 lliures, nivells de preu no vistos des de mitjans de gener passat. De fet, contra l'única divisa que el dòlar no aconsegueix imposar-se és contra el ien. La moneda nipona segueix ancorada a l'àrea entre els 107,50 i els 106,50 iens, apuntalada per la confiança dels inversors després que el Banc del Japó tornés a ajustar les seves compres de bons a curt termini.

Powell ha deixat els mercats amb la impressió que el banc central nord-americà pujarà tipus quatre vegades aquest any

En canvi, el dòlar també s'ha disparat a màxims de cinc setmanes en l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals, als 90,746 punts, a la calor de l'optimisme de Powell, que ha deixat els mercats amb la impressió que el banc central nord-americà pujarà tipus quatre vegades aquest any, un cop més del previst. El banquer central torna a comparèixer aquest dijous, aquest cop davant la comissió bancària del Senat nord-americà, i encara que els experts no esperen més novetats en el seu discurs, estaran molt alertes davant de més optimisme o davant d'una hipotètica marxa enrere en les seves declaracions.

D'altra banda, cap dels analistes consultats creu que les compres tornin a l'euro abans de les cites polítiques amb les quals s'enfronten els països d'Eurozona aquesta setmana: diumenge es coneixerà el resultat de les primàries del SPD alemany sobre la 'gran coalició 'amb el partit de la cancellera Angela Merkel i els italians estan cridats a les urnes.

Dues cites molt rellevants per a les quals no s'esperen grans ensurts, tot i que caldrà veure què és el que passa finalment.

A Itàlia, tot apunta a una volta de Silvio Berlusconi, que, paradoxalment, es considera la millor opció possible davant el temor que s'imposi el partit radical i antieuropeu 'Moviment 5 Estrelles', cosa que es veu poc probable després de la nova llei electoral aprovada a Itàlia a finals de l'any passat. Pel que fa a Alemanya, s'estima que els militants del Partit Socialdemòcrata votaran a favor d'un Govern basat en una gran coalició entre el partit d'Angela Merkel i el seu. Si no és així, Alemanya s'enfronta un futur polític d’immediata incertesa que passaria per un govern en minoria de Merkel (cosa que aquesta ha descartat en múltiples ocasions) o la repetició d'eleccions.

Noticias relacionadas

contador