ep archivo   construccion de viviendas
EUROPA PRESS - Archivo

L'euríbor a 12 mesos ha arribat aquest dilluns a la seva evolució diària el 3,057%, després de l'última pujada dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE). L'índex al qual es troben referenciades la majoria de les hipoteques s'ha situat, així, a un nivell que no registrava des del desembre del 2008.

Amb la publicació d'aquesta dada, la mitjana provisional de l'euríbor se situa al desembre al 2,869%, després d'haver finalitzat el novembre al 2,828%

Durant el mes vigent, l'índex s'ha mogut per sobre del 2,8%, però va ser divendres passat, un dia després de conèixer-se que el BCE pujava els tipus d'interès en 50 punts bàsics i després de les agressives declaracions de la presidenta, Christine Lagarde, quan va escalar fins al 2,993%, xifra que ha superat aquest dilluns.

Després de la darrera reunió de l'any, Lagarde afirmava que l'enduriment monetari continuaria fins a aconseguir domar la inflació i tornar-la a l'objectiu del 2%. "És força obvi que pujades significatives dels tipus d'interès d'una manera sostinguda vol dir que hem d'esperar pujades dels tipus d'interès de 50 punts bàsics durant un període de temps".

"Dependrem de les dades per fixar la nostra política monetària. Però sobre la base del que sabem avui, el que hem fet fins ara no és suficient per guanyar la batalla contra la inflació. Això garanteix una pujada de tipus de 50 punts bàsics a la nostra propera reunió i probablement a la següent, i potser a la següent. No sé si això serà la nova normalitat, però és el correcte en base al que coneixem ara", afegia la banquera central.

Al novembre, l'euríbor s'ha mantingut en una forquilla d'entre el 2,82% i el 2,892%. Una 'paràlisi' que des de HelpMyCash han atribuït a tres motius: que al novembre l'euríbor ja estava gairebé un punt per sobre dels tipus d'interès, que els experts fa algunes setmanes que especulen que el BCE suavitzarà les pujades i que la inflació a Europa ha cedit.

D'aquesta manera, creu que durant els primers sis mesos del 2023, els tipus arribaran al 3%, cosa que provocaria que l'euríbor arribés al 3,5% al juny, "desena a dalt o desena a baix", ha afirmat Olivia Feldman, cofundadora del comparador financer.

contador