ep archivo   el euribor cerrara diciembre en el 22 y la cuota se encarecera en mas de 1500 euros al
EUROPA PRESS - Archivo

A falta de confirmar-se el tancament mensual, l'euríbor acabarà l'octubre amb una mitjana mensual del 2,6%, el nivell més alt des del desembre del 2008.

Si aquestes xifres es confirmen, qui tingui contractada una hipoteca variable pot arribar a patir un augment de la quota de més de 200 euros. Prenent com a exemple una hipoteca a 30 anys de 150.000 euros i amb un diferencial del 0,99% més euríbor, l'import mensual s'encareixerà al voltant de 234 euros.

Per què pagaran més els hipotecats amb revisió a les properes setmanes? Per entendre-ho, cal tenir en compte que l'interès de les hipoteques variables s'actualitza cada sis o dotze mesos, comptadors des de la data de la signatura. Si el valor publicat de l'euríbor ha pujat respecte al semestre o l'any anterior, les quotes del préstec s'encareixeran, mentre que si ha baixat, les mensualitats s'abaratiran, expliquen al comparador financer HelpMyCash.

Les decisions del Banc Central Europeu (BCE), a més, mantindran a l'alça l'euríbor als propers mesos. Aquest organisme ja ha pujat els seus tipus tres vegades per combatre l'elevada inflació de la zona de l'euro: del 0% al 0,5% al ​​juliol, del 0,5% a l'1,25% al ​​setembre i de l'1,25% al ​​2% a l'octubre. L'euríbor representa l'interès mitjà al qual els bancs es presten diners entre ells, així que és natural que pugi si a aquestes entitats els costa més finançar-se a través del BCE.

De mitjana, segons els analistes, l'euríbor sempre s'ha mantingut entre 0,5 i un punt per sobre del tipus d'interès del Banc Central Europeu. I quan aquest organisme té intenció de pujar-los, tal com passa ara, aquesta diferència s'amplia, ja que els bancs traslladen aquest increment futur a l'interès dels seus préstecs interbancaris. Per aquest motiu, és més que probable que aquest índex arribi al 3% abans que s'acabi l'any i que es mantingui en valors molt elevats el 2023.

contador