ep archivo   un cartel de se alquila en un edificio de viviendas
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La reducció d'oferta d'habitatge de lloguer permanent a Catalunya ha pres un nou impuls amb l'entrada en vigor del control de preus previst a la Llei d'habitatge el 16 de març passat. Aquesta nova normativa, segons informa idealista al seu estudi, ha generat que l'estoc caigui un 13%.

La caiguda ha estat generalitzada també a les capitals catalanes, amb ajustaments de doble dígit en un sol mes a la majoria: a Girona el nombre de lloguers disponibles s'ha reduït un 21%, mentre que a Tarragona la reducció d'oferta ha estat del 16%, quedant-se al 14% a la ciutat de Barcelona. A Lleida, en canvi, la caiguda d'estoc s'ha quedat al 9%.

Entre les províncies catalanes la tònica és similar, amb caigudes d'oferta importants a totes. Barcelona és la que més ha acusat el control de preus, ja que les famílies que busquen un habitatge de lloguer a la província troben un 14% menys oferta que abans de la seva entrada en vigor.

A Barcelona, segons les dades trimestrals publicades, al voltant del 30% de l'oferta disponible ja és de temporada, mentre que a Girona i Tarragona es queda al 10% del mercat. A Lleida només suposa el 2% dels habitatges anunciats.

La irrupció del control de preus no ha tingut efectes immediats en el preu, almenys no a la ciutat de Barcelona, on els habitatges de lloguer permanent analitzats mitjançant aquesta metodologia específica han incrementat el preu un 4,6%. A Girona, els preus s'han mantingut estables, mentre que s'han registrat descensos a Lleida (-2,8%) i Tarragona (-1%).

Francisco Iñareta, portaveu d'idealista ha assenyalat que “aquestes dades posen de manifest que l'unànime consens dels experts no era erroni ni malintencionat, sinó que estava basat en l'experiència del que havia passat a altres mercats. Insistir que cal esperar que es despleguin les polítiques de la llei d'habitatge, en concret el control de preus, únicament agreujarà la ja desesperada situació de milers de famílies catalanes, que veuran com durant els propers mesos augmentarà la dificultat i la competència per accedir a un habitatge.

“És innegable que l'origen del problema del lloguer a Espanya està a la poquíssima oferta disponible, per la qual cosa es fa imprescindible un canvi de rumb que reequilibri les relacions entre llogaters i propietaris, que assumeixi que els propietaris no son el problema sinó la solució a l'augment de l'oferta i l'ajustament dels preus”, ha afegit.

Al conjunt de Catalunya el preu es va incrementar un 4,3%, sent-ne Girona la província on més van créixer els preus: un 6,4%. El segueixen les pujades de la província de Barcelona (5%) i la de Tarragona (0,4%). A la província de Lleida es van reduir un 0,8%.

contador