dinero hucha ahorros dolares

L'excés d'estalvi s'esgota ràpidament als Estats Units, però gràcies a ell, el consum continua sent molt fort. Així ho consideren a Generali Investments, on eleven la seva previsió de creixement al 2,1% per aquest any i al 0,6% pel proper. "Continuem veient una recessió hivernal, encara que només lleu", matisen.

"La demanda interna s'està mostrant més resistent del que preveu l'enduriment de les condicions financeres. El creixement del segon trimestre va ser sorprenentment robust (2,1% anualitzat) i els primers indicadors que coneixem del tercer apunten a un comportament similar. El consum es manté molt fort gràcies a l'excés d'estalvi (que s'esgota ràpidament) i a l'acceleració dels salaris reals", assenyala Paolo Zanghieri, economista sènior a Generali Investments.

Com explica, la inversió en capital està patint menys del que es temia pel repunt dels tipus i es veu ajudada al marge pels incentius fiscals a les infraestructures energètiques i informàtiques legislats per les lleis de Reducció de la Inflació i la normativa pel que fa a xips.

Tot i així, creu que "l'economia encara no ha notat plenament l'enduriment de tipus de més de 500 punts bàsics, i la política fiscal expansiva està fent marxa enrere". Així doncs, preveuen un alentiment del PIB a l'última part de l'any, que desembocarà en una petita contracció (0,2% intertrimestral) al primer trimestre del 2024.

"Encara que el creixement hauria d'assolir el 2% aquest any, esperem només un 0,6% per al 2024. Els alts rendiments i el feble creixement del crèdit llastraran la recuperació al primer semestre de l'any que ve", afirma.

Per la seva banda, destaca que les ofertes d'ocupació disminueixen ràpidament i els treballadors es mostren més poc inclinats a canviar el seu lloc. "Això està contribuint a refredar els salaris, que continuen creixent 1,5 punts percentuals per sobre de la taxa compatible amb una inflació del 2%".

Per la seva banda, la inflació està baixant (el juliol la taxa subjacent va ser del 4,6% interanual, des d'un màxim del 6,6% interanual el setembre del 2022), "però el component de serveis exceptuant-ne habitatge, estretament vigilat per la Fed, s'ha mogut lateralment durant els darrers tres mesos al voltant del 4% interanual després de caure des d'un màxim del 6,7% interanual fa un any”.

Esperen que la inflació subjacent de l'IPC arribi al 4% interanual a finals d'any. "Persisteixen els riscos a l'alça, atesa la fortalesa del consum i els tímids indicis que el mercat immobiliari està tocant fons".

Respecte als propers moviments de la Reserva Federal, veuen possible que es produeixi una altra pujada de tipus el setembre o novembre, segons els preus dels mercats, “però creiem que la Fed ja ha acabat amb les pujades. En la nostra opinió, la Reserva Federal ha acabat amb les pujades de tipus: el to agressiu del seu comunicat està més aviat dirigit a dirigir les expectatives del mercat sobre el moment de la primera rebaixa. Esperem que es produeixi a finals del segon trimestre. Preveiem una relaxació total de 100 punts bàsics l'any que ve".

contador