• Els EUA, la Xina, el Regne Unit i Rússia ja s'han pronunciat contra les ICOs
bitcoins_630

Les monedes digitals estan vivint un setembre d’incertesa, davant les alertes que s'han enviat per part de diversos reguladors i supervisors dels mercats financers de països com el Regne Unit o Rússia. La venda massiva del passat 4 de setembre es va originar en la decisió de la Xina de prohibir les emissions de tokens digitals (ICOs) per obtenir finançament i els rumors que el banc central del gegant asiàtic pot prendre noves mesures sobre els actius virtuals ha seguit pressionant el bitcoin.

La moneda online ha perdut la barrera psicològica dels 4.000 dòlars aquest dimecres. Durant les sessions precedents, l'absència de més mesures concretes per part del banc central xinès havia retornat la moneda a la marca dels 4.350 dòlars, però el principal regulador financer del Regne Unit (FCA, per les sigles en anglès) ha advertit de l’"alt risc" que suposa l'ús d'aquestes emissions de divises en línia -les ICOs- com a mecanisme per obtenir fons es tracta d'una "inversió especulativa".

El mercat de les monedes virtuals ha perdut un 34% de capitalització des del seu màxim d'agost

De la mateixa manera, la presidenta del Banc de Rússia, Elvira Nabiullina, reflectia recentment la seva desconfiança respecte a les ICOs, i declarava que "l'ús de les monedes digitals com un substitut del ruble en l'adquisició de béns i serveis té el risc d'afeblir la circulació de diners. No es permetrà l'ús de moneda digital com a diners substitut".

Aquests comentaris se sumen als també emesos per la Comissió del Mercat de Valors dels EUA (SEC per les sigles en anglès), que va anunciar que els tokens criptogràfics han de ser considerats com a valors, per la qual cosa han de registrar-se.

Tot i aquesta "prima de risc regulador" que incideix en els actius virtuals, el preu del bitcoin ha crescut un 1,7% durant el passat mes i segueix acumulant una apreciació del 300% aquest any. De la mateixa manera, les més de 850 monedes digitals existents, acumulen també un avanç del 3,4% durant els últims 30 dies, d'acord amb les dades de l'agregat de CoinMarketCap.

DESCONFIANÇA ENTRE ELS GRANS INVERSORS

Al desassossec regulador, que ha provocat la fugida de capitals del mercat de les monedes digitals, que ha perdut en termes acumulats, un 34% de volum des del seu màxim d'agost per sobre dels 180.000 milions de dòlars, s'uneixen les lapidàries declaracions de Jamie Dimon, president de JP Morgan sobre el bitcoin.

En una conferència amb inversors a Nova York ha afirmat que "no acabarà bé" i ha predit que al final explotarà. "És un frau", ha remarcat per afegir a continuació que acomiadaria qualsevol empleat que negociés amb bitcoin per ser "estúpid".

Dimon ha comparat el bitcoin amb el mercat de tulipes a Holanda al segle XVII, quan l'especulació va elevar el preu d'aquest producte sense valor fins a nivells desorbitats. El president del banc nord-americà s'ha mostrat escèptic amb què els bancs centrals donin suport l'ús d'una divisa que no controlen. No obstant això, Dimon ha diferenciat entre la tecnologia que permet l'ús del bitcoin, el blockchain, del qual ha dit que podria tenir utilitat davant de la pròpia moneda.

Noticias relacionadas

contador