El volum del comerç al detall va augmentar un 0,1% a la zona de l'euro al novembre en comparació amb l'octubre i un 0,2% a la Unió Europea (UE), segons les primeres estimacions d'Eurostat, l'oficina estadística comunitària, publicades aquest dijous. El consens esperava un increment del 0,3%. L'octubre del 2024, el volum del comerç al detall va caure un 0,3% a la zona de l'euro i un 0,1% a la UE.
En comparació amb el novembre del 2023, l'índex de vendes al detall va augmentar un 1,2% a la zona de l'euro i un 1,5% a la UE.
En termes intermensuals, a la zona de l'euro el volum del comerç al detall ha augmentat un 0,1% per a aliments, begudes i tabac. En canvi, ha disminuït per als productes no alimentaris (excepte el combustible per a automòbils) en un 0,6%, i ha augmentat un 0,8% en combustibles per a automòbils a botigues especialitzades.
A la UE, per la seva banda, han pujat en un 0,2% per a aliments, begudes i tabac, ha decrescut un 0,4% en els productes no alimentaris (excepte el combustible per a automòbils), i s'ha incrementat un 0,5% en combustibles per a automòbils en botigues especialitzades.
Entre els Estats membres per als quals estan disponibles les dades, els majors augments mensuals es van registrar a Xipre (2,3%), Bulgària (1,3%), Dinamarca i Letònia (ambdós 1,1%). Les majors disminucions es van observar a Bèlgica (-2,4%), Alemanya i Espanya (ambdós -0,6%), així com a Polònia i Finlàndia (ambdós -0,2%).
A la comparativa anual, el volum del comerç minorista ha millorat en un 0,6% per a aliments, begudes i tabac, en un 1,5% per als productes no alimentaris (excepte el combustible per a automòbils), i en un 0,9 % en combustibles per a automòbils en botigues especialitzades.
En el cas de la UE, el volum del comerç al detall ha crescut en un 0,8% per a aliments, begudes i tabac, en un 2% per als productes no alimentaris (excepte el combustible per a automòbils), i en un 0,9 % en combustibles per a automòbils en botigues especialitzades.
Entre els Estats membres, els majors augments anuals es van registrar a Luxemburg (15,3%), Lituània (7,2%) i Bulgària (6,8%). Les caigudes més importants es van observar a Bèlgica (-5,4%), Finlàndia (-2,7%) i Estònia (-0,2%).
"El bon final del tercer trimestre, quan no només les vendes al detall van sorprendre a l'alça sinó també el consum de les llars, presenta un arrossegament positiu per a aquest trimestre. Però un repunt de la inflació a la zona de l'euro, la desacceleració del creixement salarial i una caiguda de la confiança del consumidor presenten forts vents en contra per a una forta recuperació a curt termini de la despesa de consum", comenten a Oxford Economics.