ep comer minorista
CEDIDA

Les alarmes de recessió es disparen al Regne Unit. A l'agost, les vendes al detall es van desplomar més del que s'esperava, amb tots els sectors registrant caigudes, cosa que no passava des del juliol del 2021. Cosa que torna a donar mostra que la crisi del cost de vida està reduint la despesa disponible de les llars.

Segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadístiques britànica (ONS), els volums de vendes al detall van caure un 1,6% en termes mensuals a l'agost, taxa que suposa la caiguda més gran des del desembre del 2021. "Tots els sectors principals -botigues d'aliments, botigues de no aliments, venda al detall fora de botigues i combustibles- van caure durant el mes", destaca el comunicat.

"Els comentaris dels detallistes suggereixen que els consumidors estan retallant les despeses a causa de l'augment dels preus i les preocupacions sobre l'asequibilitat", afegeix l'ONS.

Tot i que la inflació va caure per sota del 10% al mes passat, les llars continuen lidiant amb els augments de preus més grans des de principis de la dècada de 1980, provocats principalment per l'augment dels preus de l'energia després de la invasió russa d'Ucraïna.

"La pressió sobre el poder adquisitiu de les llars a causa de l'alta inflació, juntament amb la baixa confiança del consumidor, són dues raons probables de la debilitat minorista de l'agost. Però l'anunci del govern d'un límit de preus a les factures d'energia de les llars a partir de l'octubre hauria d'alleujar tant la restricció d'ingressos com millorar la confiança dels consumidors, cosa que suggereix que les perspectives per als detallistes no són tan ombrívoles com podrien haver estat”, destaquen a EY ITEM.

Per als analistes de Hargreaves Lansdown "hi ha la possibilitat que aquestes xifres suggereixin que el Regne Unit ja està en recessió". Tot i això, a Pantheon Macroeconomics esperen que les xifres de vendes al detall d'agost "siguin el punt més baix d'aquest any i que s'eviti per poc una recessió impulsada pel consumidor aquest hivern".

Noticias relacionadas

contador