ep archivo   reino unido
TWITTER - Archivo

Les vendes al detall del Regne Unit han sorprès negativament al desembre, en registrar una caiguda del 3,2%, molt més gran del -0,5% que projectava el consens. Cal recordar que el penúltim mes de l'any, al novembre, havien registrat un augment de l'1,4% (revisat a l'alça des de la pujada de l'1,3% projectada inicialment).

La disminució registrada al desembre és, segons ha explicat l'Oficina d'Estadístiques britànica (ONS, per les sigles en anglès), "la caiguda mensual més gran des del gener del 2021, quan les restriccions del coronavirus van afectar les vendes".

Al quart trimestre, l'ONS detalla que els volums de vendes van caure un 0,9%, en comparació amb elsz tres mesos anteriors.

Més al detall, cal destacar que els volums de vendes de les botigues no alimentàries van caure un 3,9% al desembre, després de pujar un 2,7% al novembre, mes en què les vendes anteriors del Black Friday i els descomptes van augmentar les vendes.

Els volums de vendes de les botigues d'aliments van caure un 3,1% l'últim mes de l'any, enfront de l'augment de l'1,1% del novembre.

Per la seva banda, els volums de vendes del comerç al detall fora de botigues (predominantment al detall en línia) van caure un 2,1% al desembre, després de registrar una caiguda de l'1,1% al novembre.

I els volums de vendes de combustible per a automòbils van caure un 1,9% al desembre, després d'haver pujat un 0,8% el mes anterior.

Anualment, remarca l'ONS, els volums de vendes al detall han caigut un 2,8% el 2023, marcant el nivell més baix des del 2018.

"MÉS FOSC ABANS DE L'ALBA"

"El 'Trimestre Daurat' per als minoristes es va veure entelat per la persistent cautela dels consumidors, però la demanda s'hauria de recuperar tangiblement aquest any a mesura que els ingressos reals disponibles de les llars es continuïn recuperant".

És la reflexió que fan els experts de Pantheon Macroeconomics després d'haver conegut les dades. Com remarquen, "sempre està més fosc abans de l'alba", per la qual cosa en aquest cas és millor centrar-se en els canvis intertrimestrals, ja que "gran part de la debilitat del desembre va reflectir la decisió d'un percentatge cada cop més gran de compradors de comprar els regals de Nadal al novembre per beneficiar-se dels descomptes del Black Friday”.

Comenten que, en qualsevol cas, la renda real disponible de les llars aconseguirà "un sòlid augment interanual del 2% el 2024", cosa que influirà positivament en el consum i, per tant, en les vendes al detall. I també ajudarà a "allunyar l'economia d'una recessió".

Des d'AJ Bell, són contundents: "Un minorista darrere l'altre ha estat advertint que aquest Nadal ha estat difícil i aquestes xifres posen de manifest com de difícil han estat les coses". "La gent comprava aviat, repartint el cost de la compra de regals i aprofitant al màxim els grans descomptes que s'oferien durant les rebaixes del Black Friday", expliquen.

I "qualsevol esperança que els compradors correguessin a les botigues per assegurar-se que el trineu de Santa estigués adequadament proveït es va esvair ràpidament quan els consumidors, colpejats per mesos i mesos de pressions pressupostàries, van decidir simplement gastar menys".

Tot i que a la companyia es pregunten si realment "la gent va gastar els seus diners en una altra part o va retallar en tot", perquè aquest, diuen aquests analistes, serà "el factor decisiu per determinar si el Regne Unit ha caigut o no en una recessió tècnica".

Recorden que després de la covid la gent ha "reconsiderat les seves prioritats" i ara prefereix "experiències en lloc de béns materials", i creuen que aquest canvi de mentalitat tindrà conseqüències: "Hi haurà víctimes i és probable que el sector al detall en sigui un dels més grans", conclouen.

Des d'EY ITEM Club veuen probable que al final l'ONS pugui revisar a l'alça les dades del desembre, com ha passat amb les del novembre, i per això ara estaria "exagerant la debilitat del comerç al detall al tancament del 2023".

"Les probabilitats d'una revisió a l'alça semblen altes, però tal com estan les coses, ha augmentat el risc que el PIB també es contregui al quart trimestre, deixant l'economia en una recessió tècnica a finals d'any", comenten els experts de la companyia.

També opinen que encara que els minorstes puguin trobar "obstacles" als propers mesos per superar aquesta debilitat, el consum hauria d'ajudar a "compensar aquests vents en contra i fer que les vendes al detall tornin a créixer el 2024".

Noticias relacionadas

contador