retail shopping consumer hammerson

Les vendes al detall a la zona euro deceben. Al gener, amb prou feines van augmentar un 0,3% en comparació amb el desembre, enfront de l'augment previst de l'1%, segons les dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. En termes interanuals, el comerç al detall va caure un 2,3% a la zona de l'euro.

A tota la Unió Europea (UE), les vendes al detall van baixar el primer mes del 2023 un 2,2% en comparació amb el gener del 2022, mentre que van augmentar un 0,3% respecte al desembre del 2022.

"El sector al detall de la zona de l'euro va tenir un començament d'any mediocre", consideren els experts de Pantheon Macroeconomics, que creuen que l'augment del gener es pot revisar a l'alça, "però seguim pensant que les vendes al detall cauran per cinquè trimestre consecutiu al primer trimestre". Tot i que "és cert que la confiança del consumidor està augmentant, però la inflació continua sent alta, malgrat la caiguda al gener i febrer, per la qual cosa la restricció dels ingressos reals continua sent commovedora", afegeixen.

Si es compara la dada del gener amb la del mateix mes de l'any passat, a la zona euro, el volum del comerç al detall va disminuir un 5% per a aliments, begudes i tabac i un 1% per a productes no alimentaris, mentre que va créixer un 5,4% per a combustibles d'automoció. A la UE, va disminuir un 4,7% per a aliments, begudes i tabac i un 1% per a productes no alimentaris, mentre que va créixer un 5,6% per a combustibles per a automòbils.

Per països, les majors disminucions anuals en el volum total del comerç al detall es van registrar a Bèlgica (-8,9%), Alemanya (-6,8), Dinamarca i Suècia (els dos -5,8%). Els majors augments es van observar a Eslovènia (18,5%), Romania (5,8%) i Malta (5,7%).

Per la seva banda, si es compara la dada amb el mes anterior, a la zona euro el volum del comerç al detall va créixer un 1,8% per a aliments, begudes i tabac i un 0,8% per a productes no alimentaris, mentre que va caure un 1,5% per a carburants d'automoció. A la UE, va pujar un 1,8% per a aliments, begudes i tabac i un 1,1% per a productes no alimentaris, mentre que va baixar un 2,1% per a combustibles per a automòbils.

Entre els països, els volums més alts es van registrar als Països Baixos (4,9%), Luxemburg (4,6%) i Eslovènia (4,1%). Els descensos més importants es van observar a Àustria (-9,8%), Eslovàquia (-1,4%) i Hongria (-0,6%).

Si bé la dada del gener és positiva, el creixement no va ser suficient per compensar la caiguda de l'1,7% observada el desembre del 2022. “La lectura confirma l'augment moderat en la despesa del consumidor, impulsat pel feble romanent del quart trimestre del 2022 i corrobora les nostres expectatives d'una disminució del consum privat en general”, diuen els analistes d'Oxford Economics.

Destaquen, a més, que les dades "contradiuen directament la millora sostinguda en la confiança del consumidor observada l'últim mes". "Una tempesta perfecta d'inflació elevada, caiguda dels ingressos reals i augment dels tipus d'interès pesa sobre la despesa dels consumidors. I atès que la inflació subjacent es mostra més rígida amb un augment al febrer i els preus dels aliments també continuen augmentant, és probable que això afecti les vendes al detall durant els propers mesos”.

contador