- Para Reino Unido el golpe será mayor, y costará entre el 1% y el 1,5% de la producción
- Estos expertos no ven riesgos de recesión a corto plazo en las grandes economías
- JP Morgan alaba para Europa el repunte del consumo, la mejoría en el mercado laboral y el mayor flujo de crédito
Les economies europees van iniciar un tímida recuperació fa dos anys sobre la qual en cap moment s'han dissipat els dubtes, com passa en general amb el creixement del PIB mundial. No obstant això, i malgrat la decisió dels britànics de trencar amb la Unió Europea, hi ha raons per ser optimistes amb l'expansió econòmica, especialment en el Vell Continent.
La situació s'ha estabilitzat a la Xina, tant per a l'economia com per a la divisa, els Estats Units ha tingut un primer trimestre decebedor però no hi ha risc de recessió i el consum, el motor del creixement ha millorat, i especialment "som moderadament optimistes amb Europa", assenyala Lucía Gutiérrez-Mellado, sotsdirectora d'Estratègia de JP Morgan Asset Management España y Portugal, en la presentació de perspectives de la gestora. En aquest sentit, Gutiérrez-Mellado apunta tres raons per a aquest optimisme: millora del mercat laboral, rebot del consum i més fluxos de crèdit.
1. MERCAT LABORAL
La taxa d'atur de la Zona Euro s'ha reduït al 10%, dos punts menys que el màxim assolit el 2013, explica l'executiva de JP Morgan AM. "Estem veient una caiguda de l'atur més gran que fa un any i mig", afegeix, destacant així una renovada fortalesa del mercat laboral en l'àrea monetària.
2. REBOT DEL CONSUM
Les economies desenvolupades segueixen depenent per a la seva expansió de l'evolució del consum de les llars. I per ara els signes són positius, segons apunten a la gestora. La demanda interna a la Zona Euro es va incrementar un 1,7% el primer trimestre en comparació dels tres primers mesos de l'any anterior, mentre que les exportacions van caure un 9,9%. És a dir, el consum estira de l'economia.
3. FLUEIX EL CRÈDIT
A JP Morgan AM España han estat comentant els últims temps que perquè s'enforteixi la recuperació de la Zona Euro i es dissipin els dubtes, cal que flueixi el crèdit en major mesura que els primers anys d'aquest cicle expansiu, que es va iniciar després de la crisi de deute de 2012. En aquest sentit, els últims mesos per fi hi ha símptomes que s'està cristal·litzat aquesta tendència.
L'IMPACTE ESPERAT DEL BREXIT
El referèndum del passat 23 de juny ha marcat un abans i un després per a la història del Regne Unit i del conjunt de la Unió Europea, després que el 51,9% dels britànics votessin a favor de Brexit. Aquest, inevitablement colpejarà l'economia, segons tots els experts, encara que això dependrà de la rapidesa, el fons i la forma de les noves relacions entre el país i el projecte comú que ha decidit abandonar.
Gutiérrez-Mellado explica que calculen un impacte d'entre l'1% i l’1,5% del PIB al Regne Unit i del 0,5% a la Unió Europea, i assegura que en la gestora descarten el risc de recessió, tot i que podria haver algun trimestre de creixement negatiu en l'economia britànica. Així i tot, "encara és aviat per conèixer els efectes", i recorda que la nova primera ministra, Theresa May, no fa ni una setmana que ocupa el càrrec. "Es trigaran anys a saber l'impacte en l'economia", tot i que a curt termini el més previsible és que "les empreses han de posar fre a les seves inversions per saber com evolucionen aquestes".
EL CAS ESPANYOL: PREOCUPA?
La presentació de perspectives de JP Morgan AM España y Portugal s'ha produït alhora que el Congrés s'iniciava la XII Legislatura amb l'elecció d'Ana Pastor com a presidenta de la cambra i Pío Escudero del Senat. No obstant això, la incertesa política no s'ha dissipat a Espanya, ja que encara no està clara quan i com serà la formació de Govern, si és que això succeeix sense necessitat d'unes terceres eleccions.
Tot i així, "estem positius amb Espanya, té un creixement sòlid, la situació ha millorat i no és un focus de preocupació", assenyala Lucía Gutiérrez-Mellado. Tot i així, reconeix: "Ens agradaria que hi hagués govern el més aviat possible i el més estable possible".