- La taxa d'atur es va mantenir constant en el 4,9% al mes de juny, abans de la votacin
- El Banc d'Anglaterra ha advertit que el mercat laboral es veurà perjudicat
No hi ha efecte Brexit en el mercat laboral del Regne Unit. Almenys per ara. Al mes següent a la votació, les demandes d'atur van caure davant l'augment que esperaven els analistes. I tampoc la incertesa prèvia a la votació ha colpejat l'ocupació, ja que al juny la taxa d'atur es va mantenir constant en el 4,9%, en mínims d'11 anys.
- 1,2057€
- 0,03%
- 1,2544$
- 0,00%
En concret, les estadístiques de l'Oficina Nacional d'Estadístiques del Regne Unit (ONS per les sigles en anglès), reflecteixen que les sol·licituds d'inscripció per atur en els registres oficials van disminuir al juliol en 8.600 en comparació del mes de juny, fins a situar-se en un total de 763.600. Aquesta variació suposa la primera caiguda mensual des de febrer de 2016, i s'allunya de l'increment de 900 que s'havia registrat al juny i l'augment de 9.500 demandes que projectava el consens d'analistes.
La ràtio d'atur continua en el 4,9%, com esperaven els experts, en nivells de mínims des de 2005
Les xifres donades a conèixer pel servei estadístic britànic també recullen la taxa d'atur de juny, mes en què el mercat laboral sembla no haver-se vist afectat per la incertesa de la consulta d'acord amb les dades. Així, la ràtio d'atur continua en el 4,9%, com esperaven els experts, en nivells de mínims des de 2005.
XIFRES RÈCORD D'OCUPACIÓ
El nombre total d'aturats en recerca activa d'ocupació es va situar durant el segon trimestre en una mitjana d'1,64 milions, amb un descens de 52.000 persones respecte als tres primers mesos de l'any i de 207.000 respecte al mateix període de l'any anterior. A més, és la xifra més baixa des del segon trimestre del 2008, abans de la caiguda de Lehman Brothers i l'esclat 'oficial' de la crisi financera internacional.
Pel que fa a la taxa d'ocupació, que mesura la proporció de persones d'entre 16 i 64 anys que estan ocupades, escala fins al 74,5% també al juny, el nivell més alt des que es van iniciar registres comparables al Regne Unit l'any 1971. També assoleix nivells rècord, en aquest cas per ser el mínim de la sèrie històrica, la taxa d'inactivitat. El percentatge de persones entre 16 i 64 anys sense activitat cau fins al 21,6%.
Evolució de la taxa d'atur al Regne Unit des de 2011. Font: ONS
IMPACTE DEL BREXIT EN L'ECONOMIA
Encara que les últimes dades del mercat laboral no mostren un impacte del referèndum del passat 23 de juny sobre la continuïtat a la Unió Europea, precisament aquesta setmana l'oficina d'estadística britànica ha donat a conèixer xifres que sí que apunten els primers efectes del Brexit a l'economia real. El vot a favor de la ruptura va provocar una caiguda de la lliura que ha elevat els preus. Així, l'IPC del Regne Unit s'incrementa una dècima al juliol fins al 0,6%, aconseguint el nivell més alt des de novembre de 2014. El consens d'analistes esperava que es mantingués constant en el 0,5%.
Per la seva banda, en la comparativa mensual, l'IPC britànic segueix en negatiu, en el -0,1% com esperaven els experts, davant del 0,2% de juny. "El període de presentació de l'informe cobreix el mes de juliol, per tant, les dades es refereixen al període després del referèndum sobre la continuïtat a la UE", assenyala l'Oficina Nacional d'Estadístiques de Regne Unit (ONS, per les seves sigles en anglès), fent així referència explícita a l'impacte del Brexit.