• L'FMI també llança un clar avís sobre la debilitat dels bancs
  • L'organisme avisa igualment de l'impacte dels baixos tipus en les asseguradores i les pensions
christine lagarde fmi

L'Informe global d'estabilitat financera que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha publicat aquesta setmana no l'ha escrit Stephen King. Però fa por. Esmenta riscos i troba perills per tots els confins de l'univers financer mundial. Compta amb un protagonista principal, el deute, i amb un sospitós habitual que el fomenta, els baixos tipus d'interès.

1. Un món encebat de deute. Arrodonint, l'economia espanyola produeix cada any una riquesa d'1 bilió d'euros. Doncs bé, multipliqui aquesta xifra per 135 vegades, i obtindrà tot el deute que acumula el món ara en totes les seves versions, públic i privat, de països desenvolupats i emergents. En els seus informes d'octubre, l'FMI ha calculat que el món neda sobre 152 bilions de dòlars de deute, un registre sense precedents. I que, en conseqüència, representa un llast per al creixement futur i, sobretot, un perill potencial. Aquesta muntanya de deute s'ha assentat sobre els tipus més baixos de sempre, de manera que la futura pujada dels costos de finançament, quan augmenten els tipus, constituirà un desafiament d'incalculables conseqüències.

2. Bancs: una debilitat estructural. L'FMI ​​és clar: el problema de la baixa rendibilitat i de la capacitat de negoci dels bancs no és conjuntural ni es deriva de la prolongació dels efectes de la crisi. "La recuperació cíclica no resoldrà el problema de la baixa rendibilitat", adverteix. "Més del 25% dels bancs de les economies avançades, que sumen uns 11,7 bilions de dòlars en actius -uns 10,4 bilions d'euros- seguirà feble i afrontarà reptes estructurals rellevants". I concreta l'avís: "Unes reformes més profundes i una gestió sistèmica són necessàries, especialment per als bancs europeus".

3. Caigudes borsàries dels bancs. El BCE ho estava advertint. I l'FMI ho ha confirmat: les caigudes borsàries dels bancs poden acabar afectant l'economia perquè restringiran el crèdit en el futur. "Un descens del 20% en els preus de les accions dels bancs deriven en un llarg període de decreixement del crèdit", avisa l'organisme comandat per Lagarde. Actualment, les caigudes mitjanes entre els principals bancs europeus oscil·len entre el 20% i el 30% i el mateix FMI calcula que la capitalització borsària dels bancs de les economies avançades s'ha aprimat en 430.000 milions de dòlars -al voltant de 384.000 milions d'euros- . Afinant més el seu diagnòstic, calcula que el major impacte es pateix amb un retard de 18 mesos i que després remet, tot i que "una caiguda del 20% desemboca en que el nivell de crèdit és un 4% més baix els tres anys següents a aquest descens".

4. Solvència de les asseguradores i els fons de pensions. És una vella advertència de l'FMI: la perllongada era dels baixos tipus d'interès amenaça la solvència de dos dels principals jugadors de les finances mundials. I aquesta vegada tampoc ha deixat passar l'ocasió de advertir-ho: "La solvència de moltes asseguradores de vida i fons de pensions està amenaçada pel llarg període de baixos tipus d'interès". Com a mostra, exposa la bretxa entre els compromisos de pagaments futurs i el valor de mercat actual dels actius en les carteres dels fons de pensions. Calcula que aquest desfasament arriba als 520.000 milions de dòlars -uns 464.000 milions d'euros- als EUA i els 530.000 milions de dòlars -uns 473.000 milions d'euros- al Regne Unit, una realitat que està obligant els gestors -com també està passant en el sector assegurador- a adoptar posicions més arriscades en les seves carteres.

7. Deute de companyies emergents. L'FMI ​​també detecta un problema potencial en el deute corporatiu dels països emergents. "El desafiament per a moltes economies emergents rau en aconseguir un suau despalanquejament en els febles balanços de les companyies", exposa. I precisa: "Aproximadament l'11% del deute corporatiu (una mica més de 400.000 milions de dòlars -uns 357.000 milions d'euros-) correspon a firmes amb feble capacitat de repagament".

contador