ep archivo   un trabajador de una tienda en la que venden y alquilan material para la nieve
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

Les peticions setmanals d'atur als EUA s'han incrementat fins a 207.000, 7.000 més respecte a la dada consolidada de fa 7 dies. L'atur setmanal també se situa per sobre de les 197.000 peticions anticipades pel consens, segons el Departament de Treball dels Estats Units.

Per estats, destaquen les pujades a Nova Jersey (+4.660), Pennsylvania (+3.320) i Ohio (+2.615). Al costat contrari, hi ha Califòrnia (-7.320), Texas (-3.955) i Virgínia (-2.183).

La mitjana mòbil de les darreres quatre setmanes ha arribat a les 204.500, des de les 199.750 de la setmana passada.

Aquests repunts arriben després de diverses setmanes en què l'atur setmanal dels Estats Units ha marcat mínims, deixant l'indicador a nivells anteriors a la pandèmia i, fins i tot, de fa 50 anys. Tot i això, la diferència és mínima, cosa que anticipa que el mercat laboral no se n'ha ressentit a causa de l'expansió d'òmicron.

"La tendència subjacent dels sinistres és a la baixa, però la velocitat de la caiguda a l'octubre i principis de novembre no es va poder mantenir. Al mateix temps, les dades estacionals durant les vacances són sorolloses i poc fiables", diuen des de Pantheon Macroeconomics, els que anticipen que durant les properes dues setmanes el nombre de sol·licituds continuarà augmentant fins a marcar nous mínims a final de mes.

"És possible que una onada prolongada d'òmicron canviï aquesta situació, però l'impacte inicial probablement farà que les empreses tinguin encara més ganes de retenir el seu personal, ja que l'absentisme laboral a causa de la Covid es dispara", conclouen

Pel que fa a les peticions contínues, aquestes també han pujat fins a les 1.754.000, des de les 1.718.000 de fa una setmana i les 1.688.000 previstes pel consens del mercat.

Aquesta és una setmana marcada per l'ocupació, ja que aquest divendres es publicarà l'informe d'ocupació de la primera potència del món al desembre. La consultora privada ADP ja va publicar les seves pròpies dades, en què, segons les seves xifres, els Estats Units van duplicar les expectatives en la creació de llocs de treball, fins als 800.000.

Tot això l'endemà que es publiquessin les actes de la Reserva Federal (Fed) sobre l'últim Comitè del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) en què es veu una posició una mica més dura del banc central nord-americà respecte a la situació de l'economia. Cal recordar que aquest va ser el conclave en què es va anunciar l'accelerada del tapering, duplicant el ritme de la reducció de compres. Ara, els membres parlaven de la possibilitat de reduir el balanç aquest 2022, quan comencin a pujar els tipus. Diversos funcionaris van anticipar tres pujades per a aquest 2022 i tres més per al 2023.

Noticias relacionadas

contador