Els hotels espanyols van registrar 15,4 milions de pernoctacions al gener, la qual cosa suposa un 0,4% més que en el mateix mes del 2018, segons les dades difoses aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, les pernoctacions hoteleres encadenen quatre mesos consecutius d'ascensos interanuals, si bé el del gener ha estat el més moderat de tots.
Aquest lleu repunt es deu a l'increment en un 0,2% de les pernoctacions que han fet els estrangers i a l'augment en un 0,8% de les que han efectuat els espanyols.
L'estada mitjana va baixar en el primer mes de l'any un 1,4% respecte al mateix mes del 2018, i es va situar en 3 pernoctacions per viatger. Segons Estadística, al gener es van cobrir el 45,1% de les places ofertes, amb un descens anual de l'1,4%. El grau d'ocupació per places en cap de setmana va arribar al 49,2%, el mateix percentatge que un any abans.
El 22,8% del total de les pernoctacions van correspondre a turistes procedents del Regne Unit, primer mercat emissor de visitants amb un augment del 2,1%, i Alemanya concentra el 17,4%, amb una caiguda del 7,1%. Els segueixen els procedents de França, Itàlia i Suècia amb taxes del -0,6%, 0,4% i -17,3%, respectivament.
La taxa anual de l'Índex de Preus Hotelers (IPH) es va situar al 0,9% el gener, tres dècimes més que el desembre i 2,3 punts per sota que fa un any
Les Canàries presenta el grau d'ocupació més destacat per places durant el mes de gener (69,9%), seguida de la Comunitat de Madrid (50,3%) i la Comunitat Valenciana (44,5%). Per zones turístiques, l'illa de la Gomera va assolir el grau d'ocupació més gran (76,3%) i el més important en cap de setmana (78,9%). L'illa de Tenerife va liderar el nombre de pernoctacions, amb 2,1 milions.
De fet, els punts turístics amb més pernoctacions són Madrid, Barcelona i San Bartolomé de Tirajana, mentre que Arona va aconseguir el grau d'ocupació més destacat per places (79,9%) i Puerto de la Cruz, l'ocupació més importanten cap de setmana (81,1%).
AUGMENTA LA RENDIBILITAT
Pel que fa als preus, la taxa anual de l'Índex de Preus Hotelers (IPH) es va situar en el 0,9% al gener, tres dècimes més que durant el desembre i 2,3 punts per sota de la taxa de fa un any.
Per comunitats autònomes, les pujades més destacades de preus hotelers tenen lloc a La Rioja (+55) i Catalunya (+4,4%), davant de l'Aragó que registra la caiguda més gran (-1,6%).
Per categories, l'increment més gran de preus va ser en els establiments d'una estrella d'or (+5%) i la baixada més important en les cinc estrelles d'or (-2,9%).
La facturació mitjana diària dels hotels per cada habitació ocupada (ADR) va ser de 81,1 euros de mitjana al gener, un 1,2% més, amb uns ingressos per habitació disponible (RevPar) de 43,2 euros, amb un repunt interanual de l'1,3%. Per categories, als hotels de cinc estrelles la facturació mitjana és de 169,3 euros, de 86,2 euros pels de quatre i de 61,8 euros pels de tres. Els ingressos per habitació disponible d'aquestes mateixes categories són de 99,7 euros, de 53 euros i de 34,7 euros, respectivament.
ANDALUSIA I MADRID, LES PREFERIDES DELS ESPANYOLS
Andalusia, la Comunitat de Madrid i la Comunitat Valenciana són les destinacions principals dels viatgers residents a Espanya al gener, amb un increment del nombre de pernoctacions del 0,8% a la regió andalusa i descensos de l'1,4% en la madrilenya i del 12,2% en la valenciana.
En el cas dels no-residents prefereixen les Canàries, que concentra el 50,9% del total, encara que registra un 4,4% menys de pernoctacions respecte al mateix mes del 2018. Les segueixen en la llista Catalunya, amb un 15% del total i amb un augment del 9,8%, i Andalusia, amb el 12,2% i un creixement del 7,5%.