- Els experts apunten que la SEC marcarà tendència a Europa
Després d'una altra setmana brutal per al mercat de les monedes digitals, amb volatilitat d'alt voltatge, les monedes de xifrat no donen treva i operen en terreny positiu aquest dilluns, amb pujades que arriben a doble dígit en el bitcoin cash. El bitcoin, per la seva banda, es dispara fins als 9.600 dòlars i posa terra pel mig amb els mínims de gairebé un mes de divendres als 8.500 dòlars.
- 67.633,88$
- -0,53%
La jornada del 9 de març va deixar un nou bany es sang en aquest mercat i va rubricar una setmana durant la qual algunes de les 'altcoins' s'havien arribat a deixar un 30% i el bitcoin va experimentar una caiguda del 26% des dels màxims de dos setmanes, als 11.500 dòlars, del 5 de març. Un còctel de notícies negatives, especialment des del front regulador, va tornar a frenar les entrades de capitals dels inversors i l'acumulat de les més de 1500 monedes i tokens es desplomava, també, fins a mínims d'un mes. Aquest dilluns es recupera fins a gairebé els 400.000 milions de dòlars.
A més de l'auge en la de Satoshi Nakamoto i en la seva primera bifurcació, l’ethereum remunta fins als 730 dòlars, el ripple ho fa fins als 0,82 dòlars i el litecoin és el que menys es beneficia de les compres i es queda a tocar dels 190 dòlars.
ELS EUA ENDUREIX LA SEVA POSICIÓ SOBRE LES PLATAFORMES DE COMERÇ
La renovada pressió reguladora que arriba des dels EUA, on la Comissió del Mercat de Futurs (CFTC per les sigles en anglès) ha comunicat que està treballant amb supervisors financers d'altres països per imposar noves regulacions en les monedes digitals, ha provocat el declivi en els preus. Durant una compareixença davant el Senat dels EUA, el president d'aquesta entitat, J. Christopher Giancarlo, ha informat que col·laboren colze a colze amb la Comissió del Mercat de Valors nord-americana (SEC per les sigles en anglès). Així mateix, ha informat de contactes amb l'Organització Internacional de Comissions de Valors (IOSCO per les seves sigles en anglès) i altres agències europees.
Però la notícia bomba l'ha protagonitzat la SEC, quan ha anunciat que les plataformes d'intercanvi de monedes digitals s'han de registrar en el regulador i subjectar-se a les normes que el regeixen. En un comunicat, l'agència de valors dels EUA ha assenyalat que aquestes plataformes "potencialment il·legals" poden estar donant als inversors un sentit de seguretat immerescut etiquetant a si mateixes com "borses". El regulador va dir que necessiten registrar-se a la SEC com una borsa de valors nacional regulada o una alternativa sistema comercial.
A la pràctica, aquesta acció vol dir que el regulador considera que tots els tokens són valors cotitzables. El regulador ha posat les seves línies vermelles sobre el candent debat en la comunitat de les monedes digitals entre els tokens security i els utility'. De fet, "ha deixat molt poc espai per als segons", comenta Pablo Moreno de la Cova, cofundador d’Icofunding.
Però no és l'única conseqüència. A més, posa en quarantena l'accés de l'inversor minorista a les monedes digitals, perquè per operar a les borses regulades, "es necessita un compte de valors", aclareix l'expert en monedes de xifrat. I dispara a matar contra les emissions inicials de tokens (ICO), que està per veure si es podran seguir efectuant com fins ara, almenys en la seva oferta pública, afegeix Moreno de la Cova.
SOBREVIURAN LES ICOS?
Amb un increment del 800% el 2017 i més de 5.000 milions recaptats, aquest tipus d'emissions de monedes virtuals suposa una alternativa al capital de risc, que és bàsicament el model predominant fins fa molt poc. Però la decisió de la SEC torna el model al vedat de l'inversor institucional, ja que s'observa una tendència a "donar més pes a la preICO -o emissió privada-, durant la qual es busca entrada de fons d'aquest tipus", indica Moreno de la Cova.
El director de finances de la plataforma d'emissions de tokens espanyola opina que l'organisme nord-americà marcarà la tendència, ja que els "reguladors de la resta del món faran el mateix" i espera una resolució similar per part de l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA) per les sigles en anglès.
Després de la prohibició de les ICOs a la Xina, fa mig any, i l'estret setge al qual s'està sotmetent les monedes digitals en molts altres països, encara hi ha una escletxa d'esperança: les plataformes d'intercanvi descentralitzades com Robinhood, Bitsquare i, properament Eosfinex, del broker Bitfinex. "No es poden regular aquests llocs perquè bàsicament són programes informàtics sense amo", conclou Moreno de la Cova.