ep archivo   fabrica alemana de volkswagen
VOLKSWAGEN - Archivo

Les noves comandes al sector manufacturer d'Alemanya es van desplomar al març un 10,7% enfront del mes anterior, segons les dades provisionals de l'Oficina Federal d'Estadística d'Alemanya (Destatis), fet que suposa la caiguda més gran des de l'abril del 2020, coincidint amb el col·lapse causat per la pandèmia. A més, el descens arriba després que al febrer es registrés un augment del 4,5%.

En detall, el desenvolupament negatiu de l'entrada de comandes al març es pot veure a la majoria de les àrees de fabricació.

El sector de la construcció d'altres vehicles (construcció d'avions i vehicles espacials, vehicles ferroviaris, vaixells i vehicles militars) va tenir una influència particularment forta en el resultat, on l'entrada de comandes va caure el 47,4% en comparació amb el mes anterior. La fabricació de vehicles d'automotors també va incidir fortament al resultat, amb una caiguda del 12,2%.

Les noves comandes al sector de béns d'equip van baixar un 14,1% i al sector de béns intermedis, un 7,5% respecte al mes anterior, mentre que van augmentar un 1,2% al sector de béns de consum.

Per la seva banda, les comandes estrangeres van baixar un 13,3%, les comandes nacionals van disminuir un 6,8%. Les noves comandes de fora de la zona euro van caure un 14,8% i les comandes de la zona euro, un 10,8%.

Pel que fa a les vendes, segons dades preliminars, la facturació al sector manufacturer va ser un 2,9% més baixa al març que al mes anterior. En comparació amb el març del 2022 de l'any anterior, les vendes van ser un 3,7% superiors.

Per als analistes de Pantheon Macroeconomics, les dades suposen "un titular terrible". "És difícil saber què pensar sobre aquestes dades. En general, només veiem aquest tipus de col·lapse a les comandes de fabricació quan Alemanya està a punt d'entrar en recessió, però Alemanya ha estat caminant de puntetes a la vora de la recessió des del quart trimestre. Aleshores, està a punt d'empitjorar-se? És possible, però atesa la debilitat de les enquestes, és estrany que les comandes de fabricació s'hagin mantingut durant tant de temps", comenten.

De cara al futur, consideren que les dades "són coherents amb la nostra opinió que el repunt de la fabricació al primer trimestre es revertirà dràsticament al segon trimestre, cosa que afectarà la inversió i l'acumulació d'inventari. Això mantindrà el creixement del PIB a prop de zero, fins i tot quan la despesa dels consumidors comenci a recuperar-se gradualment”.

contador