Moltes benzineres espanyoles estan "a la vora del tancament". Així ho asseguren les patronals de les estacions de servei AEVECAR i CEEES, que denuncien que més de la meitat d'aquests establiments encara no han cobrat les quantitats compromeses pel Govern per complir la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant aprovada. Són diners que han hagut d'avançar i que encara no han rebut, cosa que els deixa en una complicada situació.
"La mala execució d'una mesura benintencionada ha creat una situació d'asfíxia econòmica, caos administratiu i inseguretat jurídica" entre les estacions de servei, afirmen les patronals en una nota, en què denuncien l'elevada "incertesa" sobre el pagament per part de l'Agència Tributària d'aquestes ajudes. La bonificació va entrar en vigor l'1 d'abril passat, i més d'un mes després moltes estacions de servei continuen sense haver cobrat els diners promesos.
Com diuen l'Agrupació Espanyola de Venedors al detall de Carburants i Combustibles (AEVECAR) i la Confederació Espanyola d'Empresaris d'Estacions de Servei (CEEES), “en aquests moments del mes de maig, no hi ha resposta per part del Ministeri d'Hisenda sobre quan es podran cobrar les quantitats avançades pels empresaris del sector, cosa que està causant greus perjudicis a les empreses, sigui quina sigui la seva mida, però amb especial incidència a les petites, que estan abocades al tancament, si no cobren de forma imminent ".
Les patronals de les benzineres parlen, a més, de "manca de sensibilitat de l'Administració", ja que "no ha estat capaç de donar cap resposta escrita a les sol·licituds del sector a les nostres diferents reunions amb els interlocutors designats pel Ministeri d'Hisenda". Per això creuen que l'Administració “desconeix quin és el veritable abast de la mesura”.
Les estacions de servei diuen compartir el "fons per ser beneficiosa per als consumidors", però indiquen que "està resultant molt perjudicial per a les benzineres pel seu mal disseny i pitjor execució".
En aquest sentit, remarquen que "la manca de desenvolupament del Reial decret llei 6/2022 provoca que a cada comunitat autònoma s'actuï de manera diferent, que les factures de cada repostatge pot ser que no s'ajustin als requeriments d'Hisenda quant a l'aplicació dels impostos i hi pugui haver sancions a posteriori, que s'estiguin exigint albarans de venda en algunes regions per pagar les bestretes i que, en definitiva, s'hagi creat una situació que es pot definir com a asfíxia econòmica, caos administratiu i inseguretat jurídica".
Tant AEVECAR com CEEES critiquen les declaracions d'alguns membres del Govern que acusen els operadors d'estar pujant els preus de manera artificial per quedar-se amb els 20 cèntims de subvenció. "Aquestes manifestacions creen una situació de malestar i projecten l'ombra de la sospita sobretot un col·lectiu que actua com a col·laborador obligatori de l'Administració" en aplicació d'aquesta mesura, defensen.
Per això exigeixen "respecte per als empresaris d'un sector que s'han vist obligats a demanar crèdits per poder avançar la bonificació, fer front a despeses informàtiques per adequar l'emissió de les factures i assumir les despeses de personal extra necessari per cobrir la demanda creada".
També recorden que les estacions de servei, grans i petites, "realitzen diàriament un enorme esforç i sacrifici perquè els consumidors puguin beneficiar-se de la bonificació dels 20 cèntims", encara "a costa de posar en risc la supervivència dels seus negocis". I insisteixen que l'actitud i les declaracions d'alguns alts representants de l'Administració "causen un dany molt greu a un sector estratègic per a l'economia espanyola".