ep autopista eje aeropuerto ohl

Les nou autopistes de peatge rescatades per l'Estat i que actualment explota el Ministeri de Foment necessiten una inversió d'uns 300 milions d'euros perquè recuperin un "estàndard adequat". Així s'estableix a l'auditoria que el departament que dirigeix ​​José Luis Ábalos va encarregar realitzar sobre aquestes vies després del seu rescat a l'enginyeria pública Ineco.

D'aquesta anàlisi es desprèn que "cal dur a terme importants inversions en les autopistes perquè recuperin l'estàndard adequat", i xifra aquestes actuacions en l'entorn dels 300 milions d'euros. El Ministeri considera, a més, d'"urgent necessitat" emprendre aquestes obres de "posada a zero de les infraestructures", per "la seva afecció a la seguretat viària", segons s'indica a la resolució per la qual aprova la rebaixa de peatges per a aquestes autopistes.

Aquestes inversions haurien d'haver estat escomeses per les anteriors concessionàries de les vies abans que revertissin a l'Estat, si bé en aquest cas, aquestes societats estaven en fallida i en liquidació.

Pel que fa a la rebaixa mitjana del 30% que s'aplicarà als peatges d'aquestes autopistes a partir del pròxim 15 de gener, Foment l'atribueix la rebaixa a la necessitat d'homogeneïtzar els diferents preus que tenien, perquè els conductors paguin el mateix en totes elles, i d'incentivar l'ús d'aquestes vies perquè creixi el trànsit. Així mateix, assegura que la rebaixa és possible per la contenció de les despeses i malgrat la referida necessitat d'inversió i de la reducció dels ingressos que registren les nou autopistes.

REPSOL I LES ÀREES DE SERVEI

Pel que fa als ingressos, aquests han disminuït els que procedeixen de les àrees de serveis, atès que "Repsol ha mostrat la seva disconformitat amb la continuació dels contractes que tenia en vigor amb les societats que tenien les vies, cosa que produeix una minva d'ingressos per aquest concepte", segons Foment.

També es registra una menor facturació per trànsit. Segons Foment, per a aquest any es preveia un augment del 7,5%, mentre que fins al passat mes de setembre només s'havia elevat un 2%. Al tancament del 2017, el nombre d'usuaris d'aquestes vies encara estaven un 37,5% per sota del que tenien abans de la crisi.

Pel que fa a les despeses, Seittsa, societat de Foment que les explota, ha aconseguit reduir-les gràcies a la unificació i centralització de la seva gestió i la decisió de "no subrogar determinats contractes dels quals les exconcessionàries mantenien".

Noticias relacionadas

contador