ecb dl 3 euro bonds frankfurt germany economy
Courtesy of the European Central Bank

La inflació general de la zona euro no tornarà a assolir l'objectiu del 2% fins a la segona meitat del 2025, malgrat les sorpreses recents a la baixa en la inflació i la substancial revisió a la baixa de la inflació projectada per al 2024. Així ho reflecteixen les darreres actes del Banc Central Europeu (BCE).

Tot i això, encara que els membres van expressar una "major confiança" que la inflació tornaria al 2% el 2025, sobre la base de les projeccions dels experts de l'Eurosistema de desembre, "hi va haver diferents opinions sobre si hi havia motius per confiar prou en que l'objectiu es compliria".

Per això es veuria necessari mantenir una vigilància i paciència constants i mantenir una postura restrictiva durant algun temps. Per això, a la reunió mantinguda el 13 i 14 de desembre passat, es va destacar que no hi havia lloc per a la complaença i que no era el moment que el Consell de Govern abaixés la guàrdia.

"Era necessari actuar amb cautela, ja que la inflació probablement augmentaria a curt termini i persistien les incerteses en relació amb els salaris i la dinàmica de la inflació subjacent. Això suggeria que encara era massa aviat per estar segurs que la tasca s'hi havia complert", recullen les actes.

En aquest context, tots els membres del BCE van estar d'acord amb la proposta de mantenir els tipus d'interès oficials al nivell actual i prendre temps per avaluar les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la solidesa de la transmissió de la política monetària.

Sobre les perspectives econòmiques, les actes mostren que alguns membres del BCE "van argumentar que les projeccions de creixement a curt termini del personal tècnic del desembre podrien ser massa optimistes en general", assenyalant indicadors febles recents però també, més estructuralment, el risc que el consum privat no repunti el 2024.

Noticias relacionadas

contador