El Banc Central Europeu (BCE) considera que la política fiscal ha de contribuir a impulsar el creixement potencial a llarg termini i l'estabilització. No obstant això, creu que les dades econòmiques plantegen dubtes sobre si la debilitat continuarà per més temps. Així es desprèn de les actes de la reunió de política monetària de finals d'octubre, publicades aquest dijous.
L'economista en cap de BCE, Philip Lane, va proposar durant la reunió d'octubre mantenir la política monetària
Durant aquesta reunió, el Consell de Govern va considerar que "com més contribueixi la política fiscal a impulsar el creixement potencial a llarg termini i a proporcionar estabilització cíclica, abans es veuran els efectes de les intervencions de política monetària a la inflació i l'economia".
L'economista en cap de BCE, Philip Lane, va dir que el paquet d'estímuls monetaris aprovat el setembre havia contribuït a gran part de la relaxació de les condicions financeres dels mesos anteriors perquè els mercats ho havien anticipat. "Malgrat un moviment a l'alça durant la fase inicial de la corba de rendiments des de la reunió de política monetària de setembre, prenent una perspectiva a més llarg termini, les condicions financeres s'havien relaxat significativament des de la conferència a Sintra el juny d'aquest any", segons les actes.
Per això Lane va proposar durant la reunió d'octubre mantenir la política monetària, tot i que el Consell de Govern està preparat per ajustar tots els seus instruments, com sigui apropiat, per assegurar que la inflació es mou cap al seu objectiu de forma sostinguda. La informació disponible des del setembre "havia confirmat la pronunciada alentiment en el creixement econòmic de la zona euro i una manca d'inflació continuada pel que fa a l'objectiu", que és una taxa una mica per sota del 2%.
Per als analistes de Berenberg, les actes "se sumen a l'evidència que el BCE podria estar en gran mesura en espera durant els propers dos anys, llevat que el creixement i la inflació es desviïn molt i que el 2020 les coses es tornen lentament cap al millor". Al mateix temps assenyalen que "les actes confirmen, en línia amb els discursos recents dels membres de Consell de Govern, que el BCE probablement anunciarà un estímul addicional només si la recessió actual no arribés a la seva fi durant els propers mesos o fins i tot es deteriorés en una crisi d'importància i persistents caigudes en el PIB".
Consideren que un nou president de BCE "corre el risc d'un canvi de política més pronunciat" i que Christine Lagarde "probablement farà moltes coses diferents".