pibespanacb22

L'economia espanyola va registrar al primer trimestre del 2023 un creixement del 0,5% respecte al trimestre anterior, fet que suposa una dècima superior respecte a la taxa intertrimestral del quart trimestre del 2022. En termes interanuals, el Producte Interior Brut (PIB) va avançar un 3,8%, nou dècimes més respecte al quart trimestre de l'any passat, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicat avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB és de 1,3 punts, tres dècimes superior a la del quart trimestre. Per la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de 2,5 punts, sis dècimes més que al trimestre anterior.

Pel que fa a la demanda nacional, la despesa en consum final s'incrementa un 1,4% respecte al mateix trimestre del 2022. Aquesta taxa és 1,4 punts inferior a la del quart trimestre. La despesa en consum final de les llars presenta una variació interanual de l'1,5%, amb una desacceleració de l'1,4 punts respecte del trimestre passat.

Per la seva banda, la despesa en consum final de les administracions públiques creix un 1,3%, xifra que suposa 1,2 punts menys que al trimestre precedent. La formació bruta de capital registra una variació del 0,7%, superior als 5,7 punts a la del trimestre anterior. La inversió en actius fixos materials presenta una taxa interanual de l'1%, xifra que suposa 1,7 punts menys que al trimestre precedent.

Per components, la inversió en habitatges i altres edificis i construccions augmenta 0,3 punts, passant del 4,7% al 5%, mentre que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament decreix 4,8 punts en presentar una variació del -5,5%, enfront del -0,7% del trimestre anterior. D'altra banda, la inversió en productes de propietat intel·lectual experimenta una variació del 0,1%, amb una reducció d'1,4 punts respecte a la taxa del trimestre passat.

Pel que fa a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis presenten una variació del 10,2% respecte al primer trimestre del 2022, xifra que suposa 3,1 punts més que al trimestre anterior. Aquesta acceleració es produeix per un increment de les taxes interanuals de les exportacions de serveis (del 12% al 23%) i malgrat la moderació de les exportacions de béns (del 5,8% al 4,9%). A més, la despesa de no residents al territori econòmic puja 37,9 punts (del -3,6% al 34,3%).

Les importacions de béns i serveis varien un 4% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, 1,8 punts més que al quart trimestre del 2022. Aquesta acceleració s'explica per l'augment de les importacions de béns (del 0,6% al 3,7%) compensada en part per un descens a la taxa de variació interanual de les importacions de serveis (del 10,4% al 4,7%). Per la seva banda, la despesa de residents a la resta del món accelera en sis dècimes la seva variació interanual aquest trimestre (del 17,1% al 17,7%).

Pel costat de l'oferta, el valor afegit brut de les branques industrials augmenta un 3,6% respecte al mateix trimestre del 2022, xifra que suposa un increment de 2,8 punts respecte a la variació interanual registrada el trimestre anterior. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera presenta una taxa del 5%, xifra que suposa 3,3 punts més que la del trimestre precedent.

El valor afegit brut de la Construcció creix un 5,8% respecte al mateix trimestre del 2022, un punt més que al trimestre anterior. La variació interanual del valor afegit brut dels serveis al primer trimestre és del 4%, una dècima més que la del trimestre precedent. Finalment, les branques primàries registren una variació interanual del 3,7% aquest trimestre, enfront del -2,4% del trimestre anterior.

A la part de les rendes, la remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del 6,3% al primer trimestre, dues dècimes inferior al del trimestre anterior. Aquest resultat és conseqüència de l'augment del 2,6% del nombre d'assalariats, dues dècimes superior al del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat varia un 3,6%, enfront del 4% del quart trimestre.

Per part seva, l'excedent d'explotació brut/renda mixta bruta generat a l'economia creix un 15,8% en taxa interanual, 1,3 punts menys que al quart trimestre. Finalment, la quantia meritada en impostos sobre la producció i les importacions nets de subvencions registra un creixement del 5,8%, enfront del -20% del trimestre anterior.

Pel que fa a l'ocupació, el nombre d'hores treballades efectivament augmenta un 0,4% respecte al quart trimestre, cinc dècimes més que al trimestre anterior. En termes interanuals, el creixement del nombre d'hores treballades efectivament disminueix 1,5 punts, fins a l'1,4%. La taxa de variació interanual de les hores treballades a les branques industrials se situa al 2,3%, xifra que suposa sis dècimes menys que durant el trimestre precedent.

En el cas de la Construcció, la variació interanual és del 0,2%, amb un descens de 3,4 punts respecte al trimestre anterior. Les hores treballades al sector Serveis disminueixen 2 punts la seva variació interanual respecte al trimestre anterior, fins a una taxa de l'1,5%. Finalment, les branques primàries presenten una variació del –1,1%, amb un increment de 7,8 punts respecte al trimestre anterior.

Els llocs de treball equivalents a temps complet, definits com el nombre d'hores treballades entre la jornada mitjana realitzada en llocs de treball a temps complet, augmenten un 0,1% respecte al trimestre anterior. Aquesta variació, semblant a la del quart trimestre, s'explica per l'efecte combinat de la variació de les hores treballades i de la variació de la jornada mitjana en llocs de treball a temps complet, passant aquestes jornades mitjanes en llocs de treball a temps complet d'una taxa del –0,2% a una del 0,2% aquest trimestre.

En termes interanuals, l'ocupació presenta un creixement del 2,3%, tres dècimes superior al registrat al trimestre precedent, xifra que suposa un increment de 426.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. La taxa de variació interanual de l'ocupació de les branques industrials se situa al 3%, xifra que suposa 1,9 punts més que al trimestre precedent.

En el cas de la Construcció, la variació interanual de l'ocupació és de l'1,1%, amb un descens d'1,7 punts respecte al trimestre anterior. L'ocupació a Serveis augmenta una dècima el creixement interanual respecte al trimestre anterior, fins al 2,7%. Finalment, la feina a les branques primàries presenta una variació del -6,8%, amb un increment de 2,1 punts respecte al trimestre anterior.

La variació interanual de la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet se situa a l'1,5%. I la productivitat per hora efectivament treballada registra una taxa del 2,3%.

contador