Euros , banknotes, single currency, euro , eurozone, money, cash. Image: TaxRebate.org.uk

L'economia espanyola va mantenir el ritme de creixement al segon trimestre, quan el Producte Interior Brut (PIB) va registrar un avanç del 0,8%, igual que el trimestre anterior, segons les dades preliminars de Comptabilitat Nacional publicades per l'Institut Nacional de Estadística (INE).

En termes interanuals, l'economia s'accelera tres dècimes, fins al 2,9%. S'acumulen 13 trimestres a l'alça.

Pel ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, "la dada d'avenç del PIB certifica el fort dinamisme de l'economia espanyola". "Aquest creixement continua sent equilibrat, amb una aportació molt positiva del nostre sector exterior i una moderació progressiva dels preus", ha afegit.

També ha destacat que aquestes dades "confirmen la fortalesa de l'economia espanyola, amb un creixement fort i equilibrat, superior al dels nostres principals socis". "Queda molta feina per fer, però les reformes i mesures de política econòmica estan permetent mantenir unes excel·lents dades macroeconòmiques, que s'estan traslladant també a les dades micro, millorant la situació i perspectives econòmiques de famílies i empreses", ha assenyalat Cuerpo.

En detall, la demanda nacional va contribuir amb 0,3 punts al creixement intertrimestral del PIB. Per part seva, la demanda externa hi va aportar 0,5 punts. Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars va créixer un 0,3%, mentre que la de les administracions públiques ho va fer un 0,2%. Per part seva, la formació bruta de capital ha registrat una variació del 0,3%.

A més, mentre que les exportacions de béns i serveis van augmentar un 1,2%, 2,1 punts menys que al trimestre anterior, les importacions van disminuir un 0,2% després de dos trimestres a l'alça.

Pel costat de l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el valor afegit, llevat de les branques primàries. Així, les branques industrials van créixer el 0,4% intertrimestral. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera va moderar la taxa en 1,2 punts respecte al trimestre precedent, fins a un creixement de l'1,1%. El valor afegit brut de la construcció va augmentar un 0,1% intertrimestral, 1,7 punts menys que al trimestre anterior. I el dels serveis es va accelerar cinc dècimes, fins al 0,9%.

Per la seva banda, les branques primàries van registrar una variació intertrimestral del -1,2%, enfront del 3,1% del trimestre anterior.

En termes interanuals, la demanda nacional va contribuir amb 2 punts al creixement interanual del PIB, la seva contribució més baixa des del tercer trimestre del 2023, i la demanda externa va aportar-hi 0,9 punts, la contribució més gran des del primer trimestre de l'any passat.

Per agregats, la despesa en consum final es va moderar cinc dècimes respecte al trimestre anterior en créixer el 2,3% interanual. El de les llars va desaccelerar dues dècimes, en presentar una taxa d'un 2,3%, i el de les administracions públiques va presentar una taxa del 2,3%, 1,1 punts menys que al trimestre precedent.

La formació bruta de capital va registrar una variació de l'1,1%, taxa semblant a la del trimestre anterior.

Les exportacions de béns i serveis van presentar una taxa interanual del 3,6%, percentatge que va suposar 3,8 punts més que al primer trimestre. Mentrestant, les importacions van registrar una variació de l'1,4%, amb una acceleració de 2,1 punts respecte del trimestre precedent. En ambdós casos són les taxes més altes des del primer trimestre del 2023.

A l'oferta, tots els grans sectors d'activitat van presentar taxes interanuals positives. Així, el valor afegit brut de les branques industrials va augmentar un 4% i, dins d'aquestes, la indústria manufacturera ho va fer en un 5,6%. El valor afegit brut de la construcció va créixer un 2,4% respecte al segon trimestre del 2023, el dels serveis, un 2,7% i el de les branques primàries, un 2,9%.

RENDES, OCUPACIÓ I PRODUCTIVITAT

Pel que fa a les rendes, la remuneració dels assalariats va créixer un 7% en taxa interanual, el menor augment des del quart trimestre del 2022, amb augments del 2,5% del nombre de llocs equivalents a temps complet i del 4,4% de la remuneració mitjana per lloc equivalent a temps complet.

En taxa intertrimestral, la remuneració total va augmentar un 0,5%, mentre que el nombre de llocs equivalents a temps complet va baixar un 0,1%. La remuneració mitjana va tenir un creixement del 0,6%.

El nombre d'hores treballades efectivament va augmentar un 2,1% interanual aquest trimestre, set dècimes més que en el precedent. En termes intertrimestrals, va variar un 1%.

Els llocs de treball equivalents a temps complet es van incrementar un 2% en taxa interanual, 1,2 punts menys que el trimestre precedent. En termes intertrimestrals, la seva variació va ser del 0,3%.

Per la seva banda, la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va registrar aquest trimestre una taxa interanual del 0,9%, després de quatre trimestres seguits en negatiu, i la productivitat per hora efectivament treballada, del 0,8%, encadenant dos trimestres a l'alça. En termes intertrimestrals, aquestes taxes van ser del 0,5% i del -0,2%, respectivament.

Noticias relacionadas

contador