L'economia espanyola va mantenir el ritme de creixement al tercer trimestre, quan el Producte Interior Brut (PIB) va augmentar un 0,8% respecte al trimestre anterior gràcies, principalment, a la despesa pública i al consum de les llars, segons l'avenç de dades de comptabilitat nacional publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Així, l'economia espanyola encadena 17 trimestres amb taxes intertrimestrals positives.
Per al ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, aquestes dades "reflecteixen la fortalesa i el creixement equilibrat de l'economia espanyola, que dia rere dia està sent corroborades pels principals organismes nacionals i internacionals".
Destaca la "forta contribució del consum privat" i "es recolza en el guany de poder adquisitiu dels treballadors, que s'incrementa més d'un punt l'últim any, i en la positiva evolució de l'ocupació". A això s'hi afegeix que "totes les branques d'activitat estan contribuint positivament al creixement econòmic, amb una aportació especialment rellevant de la indústria manufacturera", afirma.
Atenent les dades, quant a la demanda nacional, va contribuir amb 0,9 punts al creixement intertrimestral del PIB. Per part seva, la demanda externa va aportar-hi -0,1 punts. Per agregats de demanda, la despesa en consum final de les llars va créixer un 1,1% i la de les administracions públiques, un 2,2%. Per part seva, la formació bruta de capital ha registrat una variació del -0,7%.
Les exportacions de béns i serveis van presentar una taxa intertrimestral del 0,9%, cosa que va suposar dues dècimes més que al segon trimestre. Per part seva, les importacions van registrar una variació de l'1,2%, amb un increment de sis dècimes respecte al trimestre precedent.
Pel costat de l'oferta, tots els grans sectors van presentar taxes positives en el valor afegit, llevat de la Construcció. Així, les branques industrials van créixer el 0,2% intertrimestral. Dins d'aquestes, la indústria manufacturera va moderar la taxa en 1,5 punts respecte al trimestre precedent, fins a un creixement del 0,1%.
El creixement dels serveis es va moderar en una dècima, fins a l'1,1%. I les branques primàries van registrar una variació intertrimestral del 0,5%, enfront del -2,8% del trimestre anterior. Per la seva banda, el valor afegit brut de la Construcció va disminuir un 1,4% intertrimestral i va presentar una taxa 2 punts menor que la del trimestre anterior.
En taxa interanual, el PIB va créixer un 3,4% al tercer trimestre, dues dècimes més que la del trimestre precedent.
La demanda nacional va contribuir amb 2,7 punts al creixement interanual del PIB. Per part seva, la demanda externa va aportar-hi 0,7 punts. Per agregats, la despesa en consum final va accelerar quatre dècimes respecte al trimestre anterior en créixer el 3,3% interanual. El de les llars va augmentar tres dècimes, en presentar una taxa del 2,8%, i el de les administracions públiques es va incrementar un 4,7%, set dècimes més que al trimestre precedent.
Per part seva, la formació bruta de capital va registrar una variació del 0,8%, taxa quatre dècimes inferior a la del trimestre anterior.
Les exportacions de béns i serveis van presentar una taxa interanual del 5,1%, cosa que va suposar 2,5 punts més que al segon trimestre. Mentrestant, les importacions van registrar una variació del 3,6%, amb un augment de 2,7 punts respecte del trimestre precedent.
Des de l'òptica de l'oferta, tots els grans sectors d'activitat van presentar taxes interanuals positives. Així, el valor afegit brut de les branques industrials va augmentar un 4,1% i, dins d'aquestes, la indústria manufacturera ho va fer en un 4,6%. El valor afegit brut de la Construcció va créixer un 2,4% respecte al tercer trimestre del 2023; el dels serveis, un 3,6%; i el de les branques primàries, un 7,5%.
RENDES, OCUPACIÓ I PRODUCTIVITAT
Pel que fa a les rendes, la remuneració dels assalariats va créixer un 7,2% en taxa interanual, amb augments del 2,4% del nombre de llocs equivalents a temps complet i del 4,6% de la remuneració mitjana per lloc equivalent a temps complet.
En taxes intertrimestrals, la remuneració total es va incrementar un 1,7% i el nombre de llocs equivalents a temps complet d'assalariats, un 1,1%. La remuneració mitjana va tenir un creixement del 0,6%.
L'excedent d'explotació brut/renda mixta bruta es va incrementar un 6% interanual, set dècimes menys que al segon trimestre. En taxa intertrimestral, l'excedent va créixer el 0,1%.
Finalment, la quantia meritada en impostos sobre la producció i les importacions nets de subvencions va registrar un creixement interanual del 7%, enfront del 0,3% del trimestre anterior. En taxa intertrimestral va augmentar el 3,6%.
El nombre d'hores treballades efectivament va augmentar un 0,9% interanual aquest trimestre, 1,4 punts menys que durant el precedent. En termes intertrimestrals, va variar un 0,2%.
Els llocs de treball equivalents a temps complet es van incrementar un 1,9% en taxa interanual, dues dècimes menys que al trimestre precedent. En termes intertrimestrals, la seva variació va ser del 0,9%. Per la seva banda, la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet va registrar aquest trimestre una taxa interanual de l'1,4% i la productivitat per hora efectivament treballada, del 2,5%. En termes intertrimestrals, aquestes taxes van ser del 0,0% i del 0,7%, respectivament.