ep archivo   un hombre trabaja colocando la fruta en una una fruteria del mercado central de
Iván Terrón - Europa Press - Archivo

L'economia espanyola va créixer un 19,8% interanual, enfront de la caiguda del 4,2% experimentada durant el trimestre anterior, percentatge que suposa 24 punts per sobre de la registrada durant el primer trimestre del 2021, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Segons l'avanç de dades, l'economia espanyola va créixer un 2,8% entre abril i juny respecte al trimestre anterior a causa sobretot de l'impuls del consum, tornant així a valors positius després d'haver registrat durant el primer trimestre un retrocés del 0,4 % a causa de l'impacte de la tercera onada de la Covid i de la borrasca 'Filomena'.

Amb el rebot interanual del 19,8% es trenca la tendència després de cinc trimestres consecutius de taxes interanuals negatives iniciades durant el primer trimestre del 2020 per l'efecte de la pandèmia sobre l'activitat econòmica.

La demanda nacional va sumar 20,3 punts al PIB interanual, xifra 22,9 punts superior a la del primer trimestre, mentre que la demanda externa va tenir una aportació negativa de 0,5 punts, 1,1 punts més que durant el trimestre anterior.

A preus corrents, el PIB va pujar un 21,1% en taxa interanual, taxa 24,1 punts superior a la registrada durant el primer trimestre d'aquest any.

En tot cas, l'INE explica que l'avanç de dades està elaborat amb la informació disponible fins al maig, així com amb alguns resultats avançats al mes de juny. Aquest fet, precisa, unit a la dificultat que ha suposat per al mesurament estadístic un canvi de conjuntura com el de la crisi de la Covid, "fa preveure que les futures revisions dels resultats publicats puguin ser d'una magnitud més gran que l'habitual".

EL CONSUM DE LES LLARS CREIX UN 29,5% INTERANUAL

Entrant en detall, el consum de les llars va mostrar durant el segon trimestre un augment interanual del 29,5%, percentatge que suposa 33,7 punts més que durant el trimestre passat, mentre que la despesa pública va presentar un creixement del 3,4 %, dues dècimes superior al del trimestre precedent. Per la seva banda, la despesa en consum de les institucions sense ànim de lucre va reduir la seva contracció vuit dècimes, fins al -0,8%.

De la seva banda, la inversió presenta una taxa interanual del 22,7%, percentatge que suposa 26,6 punts més que durant el trimestre precedent, mentre que les exportacions es van disparar un 34,1% respecte al segon trimestre del 2020 i les importacions es van incrementar un 36,8%, enfront de la caiguda del 5,2% registrada durant el trimestre anterior.

Per sectors, tots van elevar el seu valor brut afegit al segon trimestre excepte l'agricultura, que va registrar una caiguda de l'1,2% entre abril i juny, tornant a taxes negatives després que durant el primer trimestre registrés un creixement del 2,7%. Pel que fa a la resta de sectors, el que més va créixer va ser la indústria (25,7%), seguida del sector serveis (20,1%) i de la construcció (12,4%).

El deflactor implícit del PIB va augmentar durant el segon trimestre un 1,1% respecte al mateix trimestre del 2020, dues dècimes inferior a la del trimestre anterior. L'INE assenyala que la situació provocada pel coronavirus fa que certes variables, com les hores efectivament treballades, siguin més rellevants en els moments actuals a l'hora de mesurar l'evolució de l'ocupació.

L'ocupació de l'economia, en termes d'hores treballades, va pujar un 4,4% durant el segon trimestre respecte al trimestre anterior, 6,4 punts més que durant el trimestre anterior. Aquesta taxa és de menor magnitud en el cas dels llocs de treball equivalents a temps complet (del -0,2%, percentatge que suposa 1,6 punts menys que durant el primer trimestre) a causa de l'augment que s'observa durant la jornades mitjanes a temps complet (4,6%).

En termes interanuals, les hores treballades creixen un 28,8%, taxa 32,4 punts superior a la del primer trimestre del 2021, i els llocs equivalents a temps complet ho fan en 18,9%, 20,8 punts més que durant el primer trimestre, xifra que suposa un increment de 2.825 mil llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

La remuneració dels assalariats va créixer un 18% durant el segon trimestre, 20,8 punts superior al de el trimestre anterior. Aquest resultat és conseqüència de l'augment del 16,3% del nombre d'assalariats, 19,4 punts superior al del trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat varia un 1,4%, davant el 0,3% del primer trimestre.

Per la seva banda, l'excedent d'explotació brut va créixer un 15,7% en taxa interanual, 17,5 punts més que durant el primer trimestre.

La variació interanual de la productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet se situa al 0,7%, mentre que la productivitat per hora efectivament treballada registra una caiguda del 7%.

Finalment, el cost laboral unitari va créixer un 0,7% interanual durant el segon trimestre d'aquest any, taxa quatre dècimes inferior a la del deflactor implícit de l'economia.

contador