• És el quart trimestre consecutiu que l'economia del país creix a aquest ritme
  • Dotze trimestres consecutius de creixement positiu i deu en termes interanuals
Espana_PIB

L'economia espanyola augmenta un 0,8% en el segon trimestre, per la qual cosa acumula quatre trimestres seguits pujant, gràcies en part a la contribució del sector exterior, que va passar de restar quatre dècimes del PIB al primer trimestre a aportar dos en el segon. El creixement, per tant, va ser positiu malgrat la baixada de la despesa pública, que es va reduir un 1,6% respecte als tres primers mesos de 2016.

Tal i com reflecteix en la Contabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la despesa total de les Administracions Públiques va retrocedir un 1,6%, en contrast amb l'avenç del 0,7% que havia experimentat entre gener i març. D'altra banda, el consum de les llars i la pujada de la inversió també van aportar a les pujades del PIB, amb augments del 0,7% i de l'1,3%, respectivament.

Aquest creixement del PIB del 0,8% coincideix, per tant, amb els enregistrats els tres mesos previst (tercer i quart trimestre de 2015 i primer trimestre de 2016) i és una dècima superior a l'estimació que va realitzar l'INE a finals del mes passat (0,7%). Respecte al creixement interanual (segon trimestre d'aquest any respecte al de 2015), aquest se situa al 3,2%, dues dècimes menys que en el trimestre anterior.

"El desglossament de la despesa revela que el comerç net, sorprenentment, va ser el principal motor de creixement, ja que les exportacions es van enfortir de manera significativa, sobretot al sector serveis", assegura Barclays en un informe sobre el creixement econòmic espanyol.

EL CONSUM DE LES LLARS SEGUEIX SENT LA CLAU

Aquest nou increment del PIB espanyol s'ha donat principalment per l'augment del consum de les llars, que puja un 3,6% en el segon trimestre respecte al mateix període de l'any passat i tan sols una dècima menor a l'enregistrada durant el trimestre anterior (gener-març 2016). D'altra banda, el consum de les Administracions Públiques augmenta un 1,5%, dues dècimes menys que en el primer trimestre.

Respecte a la desacceleració en la variació interanual del PIB, dues desenes menor, l'INE l'atribueix al fet que la demanda nacional aporta uns tres punts menys a aquest indicador durant el segon trimestre i vuit desenes menys respecte al trimestre anterior. Hi ha a més una major contribució de la demanda exterior, que va passar de restar quatre desenes al PIB en el primer trimestre a aportar-ne dues desenes en el segon.

DOTZE TRIMESTRES EN POSITIU

Amb aquesta nova alça del PIB entre abril i juny s'encadenen ja per tant dotze trimestres d'avanços. Respecte als termes interanuals, la tendència de trimestres en positiu puja a deu, amb pujades majors al 3% en els últims cinc trimestres.

En el segon trimestre a més l'ocupació augmenta a un ritme del 2,9% en termes interanuals, tres desenes menys que en el trimestre anterior, la qual cosa es tradueix en la creació de 484.000 ocupacions equivalents a temps complet en un any. En relació al primer trimestre, l'ocupació creix un 0,6%, tres desenes menys.

Altres factors també van influir en la pujada de l'economia espanyola, com són la formació bruta de capital fix, que enregistra una pujada del 4%, és a dir, 1,1 punts menor a l'experimentada el trimestre anterior (5,1%). Per la seva banda, la inversió en construcció augmenta un 2,1%, un punt menys que de gener a març, mentre que la demanda d'actius de béns d'equip presenta un creixement del 7,8% en el segon trimestre de 2016, enfront del 9,3% del trimestre anterior.

contador