le premier ministre britannique rishi sunak lors d une reunion du cabinet au 10 downing street a londres 20240110104749

L'economia del Regne Unit es va expandir més del que s'esperava el novembre, impulsada pel creixement del sector de serveis, cosa que podria reduir la perspectiva de retallades imminents a les taxes d'interès del Banc d'Anglaterra.

El Producte Intern Brut (PIB) va augmentar un 0,3% en comparació amb el mes anterior, segons xifres publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS, per les sigles en anglès). Els economistes esperaven que el PIB creixés un 0,2%.

En taxa intertrimestral, el PIB va disminuir un 0,2% durant els tres mesos fins al novembre en comparació amb els tres mesos fins a l'agost del 2023.

La producció de serveis va créixer un 0,4% el novembre del 2023 i va ser el principal contribuent al creixement mensual del PIB, això segueix a una caiguda del 0,1% l'octubre del 2023 (revisada a l'alça des d'una caiguda del 0,2% a la publicació anterior de l'ONS).

La producció industrial va créixer el 0,3% el novembre del 2023, després d'una caiguda de l'1,3% l'octubre (revisada a la baixa des d'una caiguda del 0,8%).

El sector de la construcció va baixar un 0,2% el novembre del 2023 després d'una caiguda del 0,4% l'octubre del 2023 (revisada a l'alça des d'una reculada del 0,5%).

Tot i que el creixement econòmic podria alleujar algunes preocupacions sobre la recessió, després d'una contracció del 0,3% l'octubre, el país continua sent en un entorn econòmic fràgil. Una falta d'expansió el desembre significaria un creixement nul el darrer trimestre del 2023, informa l'ONS.

"El PIB va continuar oscil·lant al voltant d'una tendència generalment plana a la segona meitat de l'any passat, però l'economia hauria de superar la seva letargia el 2024", escriuen en un comentari publicat aquest divendres els economistes de Pantheon. "L'augment del PIB el novembre va revertir tota la disminució d'octubre. La producció va repuntar als sectors orientats al consumidor després que la despesa l'octubre es veiés afectada negativament per la tempesta Babet i el calendari més tardà de les vacances escolars en algunes àrees, A més, una reducció en les accions industrials va donar suport a augments en l'activitat als sectors de salut, transport i producció de televisió i cinema”.

"Mirant endavant, seguim pensant que l'economia recuperarà impuls aquest any", insisteix Pantheon, i afirma que és probable que el creixement del PIB s'enforteixi fins i tot a mesura que sorgeixen els impactes endarrerits de taxes d'interès més altes en la formació bruta de capital fix i la feble economia global limiti les exportacions. "Esperem que el creixement interanual del PIB s'acceleri al voltant del 0,8% des del 0,3% el 2023".

contador