El ritme de creixement de l'activitat econòmica de l'Eurozona ha tornat a guanyar cert impuls el mes de juny des del seu registrar mínim d'any i mig el maig. D'aquesta manera, l'índex 'PMI Compost de l'Activitat Total' ha arribat als 54,9 punts, nou dècimes més que en termes intermensuals i una dècima per sobre del consens del mercat. No obstant això, la lectura per al segon trimestre (54,7 punts) va ser la més feble dels últims sis trimestres.
L'ímpetu principal el va aportar el desenvolupament del sector serveis, en què el creixement es va accelerar fins a la seva màxima de quatre mesos i va contrarestar un nou alentiment en el ritme d'alça de la producció manufacturera i de la indústria.
Irlanda (58,1 punts) es va situar al capdavant del creixement del bloc monetari amb una activitat econòmica que es va desenvolupar al ritme més fort dels últims cinc mesos. L'expansió també va augmentar a Alemanya (54,8 punts), França (55,0 punts) i Itàlia (53,9 punts), però, al tercer país classificat, Espanya (54,8 punts), la velocitat de creixement del qual es va moderar fins a la seva mínima de disset mesos.
Les empreses enquestades van transmetre un major ritme de creixement de noves comandes, especialment a Alemanya, França, Itàlia i Irlanda. A més, la demanda va experimentar un lleuger augment després d'uns mesos amb un gran nombre de dies festius que va posar a prova la capacitat de les companyies. D'aquesta manera, el nombre de comandes pendents de realització va augmentar per trenta-setè mes consecutiu.
Aquesta situació va impulsar els enquestats a acudir al mercat laboral, on la taxa de creixement de l'ocupació va repuntar lleument davant del resultat de maig en tots els països estudiats. A més, la pressió dels preus va augmentar durant el sisè mes de l'any gràcies a un encariment de les entrades (màxima de cinc mesos) i dels preus de venda (màxima de quatre mesos).
EMPENTA DEL SECTOR SERVEIS
El comportament del sector serveis va millorar ostensiblement durant el segon trimestre del present exercici. Els ritmes d'expansió de l'activitat comercial, de les noves comandes i de l'ocupació es van accelerar, així com l'optimisme empresarial del sector va millorar per primera vegada en quatre mesos.
El resultat del sector el juny va arribar als 55,2 punts (1,4 per sobre de la dada anterior) i es va situar en la seva màxima de quatre mesos. El creixement es va enfortir tant a Alemanya com a Itàlia i França, mentre que Espanya va tornar a posar la nota negativa en arribar a la seva mínima de set mesos.
Els nous comandes rebudes pel sector serveis de l'Eurozona van augmentar a ritme més ràpid de quatre mesos amb un millor comportament de tots els països excepte Espanya. Aquest augment va ser suficient per mantenir la pressió en la capacitat i fomentar la creació d'ocupació entre els enquestats.
Els preus de venda es van encarir fins a la seva màxima de 86 mesos fruit d'un major cost dels combustibles i salaris que va impactar en el procés productiu de les companyies.
"El creixement econòmic de la zona euro va recuperar impuls el juny i tanca el segon trimestre amb un resultat respectable i unes dades que apunten a un augment del PIB d'una mica més del 0,5%. Aquest repunt i el ressorgiment de les pressions dels preus donen suport a l'opinió del Banc Central Europeu (BCE) de reduir els estímuls a finals d'aquest any, tot i que encara existeixen dades que justifiquen un enfocament prudent per part del regulador", afirma Chris Williamson, economista en cap de la consultora britànica IHS Markit.
"El debilitament de l'optimisme empresarial fins a la seva mínima de més d'un any i mig reflecteix la intensificació del nerviosisme sobre les perspectives de l'economia, especialment en la indústria, a mesura que s'intensifica el diàleg sobre la guerra d'aranzels. Les empreses del sector serveis, generalment menys afectades pel comerç internacional, es mostren més optimistes que a principis d'any", afegeix.