L'economia de la zona euro es va expandir l'octubre al ritme més lent en més de dos anys, a causa de la desacceleració en les exportacions. A més, l'optimisme aconsegueix el seu mínim de quatre anys, segons les dades de l'índex PMI elaborat per la consultora Markit i publicades aquest dimecres.
El PMI va caure a 52,7 l'octubre i va marcar un declivi enfront del 54,1 registrat el setembre i així va aconseguir el seu mínim des de setembre de 2016. En concret, el PMI del sector serveis es va situar a 53,3, enfront del 54,7 de setembre, mentre que el del sector manufacturer va caure a 52,1 enfront del 53,2 de setembre.
El sector manufacturer va encapçalar la desacceleració i la producció manufacturera només va augmentar modestament, fins a registrar l'increment mensual més reduït des de desembre de 2014. Per la seva banda, el creixement de l'activitat del sector serveis també s'ha moderat i s’ha atenuat fins a la seva mínima en dos anys, cosa que indica que l'alentiment s'està estenent més enllà del sector manufacturer.
Les dades febles s'han traslladat a les expectatives de creixement futur, que s'han reduït fins a la seva mínima des de novembre de 2014. L'optimisme va caure especialment al sector manufacturer, on es va registrar la seva mínima des de desembre de 2012, tot i que també es va reduir intensament al sector serveis, on les expectatives respecte als propers 12 mesos van ser conjuntament les menors des de desembre de 2014.
Les dades febles s'han traslladat a les expectatives de creixement futur, que s'han reduït fins a la seva mínima des de novembre de 2014
Mentrestant, el creixement de les noves comandes es va atenuar fins al més lent des d'agost de 2016, afeblit per una caiguda de les comandes rebudes al sector manufacturer per primera vegada des de novembre de 2014. Els volums de noves comandes per a exportacions es van reduir per primera vegada des de juny de 2013. No obstant això, l'octubre també s'ha observat el segon menor augment de gairebé dos anys de les noves comandes al sector serveis.
La reducció de l'optimisme va afectar la contractació, cosa que va debilitar la creació d'ocupació. Tot i que la contractació va seguir a alça, la taxa de creació d'ocupació va ser la segona més baixa en poc més d'un any, atenuant-se fins a la seva mínima de vint-i-dos mesos al sector manufacturer i de tres mesos al sector serveis.
Pel que fa als preus, la inflació va augmentar fins a la seva màxima dels últims quatre mesos i va registrar el tercer major augment mensual dels costos des de maig de 2011. Una taxa d'increment més marcada en els costos manufacturers va ser contrarestada en part per una lleugera moderació de la inflació dels costos al sector serveis, tot i que en tots dos sectors es van seguir observant nivells elevats de pressions dels preus.
MALES DADES TAMBÉ PER A ALEMANYA I FRANÇA
Pel que fa als països de la zona euro, el creixement es va moderar amb especial intensitat a Alemanya, que va caure fins a la seva mínima des de maig de 2015. El menor alça de la producció manufacturera a gairebé quatre anys va ser acompanyada pel creixement més lent del sector serveis des del maig passat. Cal destacar que les exportacions de productes es van reduir al major ritme des de juny de 2013, i així va registrar el seu segon mes consecutiu a la baixa.
Les expectatives futures alemanyes també van decréixer fins a la seva mínima des de fins de 2014, reduint-se fins la seva mínima en gairebé sis anys al sector manufacturer i en gairebé tres anys, al sector serveis.
A França, el creixement de l'activitat empresarial es va recuperar lleugerament, però de totes maneres va seguir sent el tercer més feble observat des de començaments de 2017. Encara que l'activitat al sector serveis va augmentar la seva taxa més ràpida dels últims quatre mesos, la producció manufacturera es va reduir per primera vegada en vint mesos.
La confiança empresarial francesa va decaure als dos sectors, i així va disminuir en general fins a la seva mínima en gairebé dos anys i es va reduir amb especial intensitat al sector manufacturer.
A la resta de l’Eurozona, el creixement es va alentir fins a la seva mínima des de novembre de 2013, registrant una reducció més intensa al sector serveis. Alhora, les expectatives futures es van reduir fora de França i Alemanya fins al seu mínim nivell des de l'agost de 2013.
"El ritme de creixement econòmic de la zona euro va decaure significativament l'octubre i l'índex PMI va aplanar el terreny per a un cap d'any descoratjador. L'enquesta indica una reducció del creixement del PIB al 0,3% per al quart trimestre de l'any i els indicadors a futur suggereixen que podria perdre més ímpetu durant els pròxims mesos", indiquen des de Markit.
"La desacceleració està impulsada per una caiguda de les exportacions, que al seu torn molts dels enquestats vinculen amb les guerres comercials, que semblen haver entelat el panorama econòmic mundial i haver portat a una major aversió al risc". "Les dades de l'estudi no seran de lectura molt amena per al BCE. L'índex PMI ha caigut a un nivell que històricament estaria associat amb una predisposició cap a la flexibilització de les polítiques monetàries amb la finalitat d'impedir nous deterioraments del creixement econòmic", conclouen.