El flaix de l'Índex PMI compost de l'activitat total de la zona de l'euro del juliol es va situar en 49,4 (52,0 al juny), registrant la seva mínima dels darrers disset mesos. En baixar per sota del nivell d'absència de canvis de 50,0, l'índex PMI del juliol assenyala una contracció de l'activitat total per primera vegada des del febrer del 2021. La dada ha incomplert també les previsions del consens, que el situaven en 51.
El flaix de l'índex PMI d'activitat comercial del sector serveis va quedar en 50,6 (53,0 al juny), assenyalant la mínima dels últims quinze mesos i incomplint igualment estimacions (52).
El flaix de l'índex PMI del sector manufacturer també va entrar en territori de contracció: 49,6 enfornt dels 52,1 al juny, mínima dels últims vint-i-cinc mesos. El consens estimava que quedés en 51.
A jutjar pels indicadors preliminars de l'estudi PMI, l'economia de la zona euro es va contreure al juliol i tant l'activitat total com les noves comandes es van reduir per primera vegada des dels confinaments per la Covid-19 de principis del 2021, explica S&P Global, encarregat d'elaborar aquesta referència, en un comunicat.
Un descens cada cop més ràpid al sector manufacturer es va veure acompanyat d'un nivell de gairebé paralització del creixement del sector serveis a mesura que el cost de vida creixent va continuar erosionant l'impuls de creixement generat per la demanda reprimida causada per la pandèmia, afegeix.
Així mateix, la inquietud sobre la debilitat de la demanda va ser exacerbada per la preocupació per les energies, el subministrament i la inflació i va impulsar les expectatives empresarials encara més a la baixa, causant alhora una "abrupta reducció" de la compra d'insums i una reculada en matèria de contractació de personal.
Mentrestant, les pressions dels preus es van mantenir elevades, a nivells no observats abans de la pandèmia, encara que les taxes d'inflació dels preus de venda i dels costos s'han moderat gràcies a l'atenuació dels problemes de subministrament i la reducció de la demanda.
DECLIVI MÉS INTENS A ALEMANYA
El declivi més intens va ser registrat a Alemanya, l'índex PMI compost del qual (de 48,0) es va reduir fins a la seva mínima des del juny del 2020. Tot i que l'activitat total va continuar augmentant a França, el ritme de creixement es va alentir abruptament i l'índex PMI compost francès va caure a 50,6, registrant tan sols una millora marginal i l'expansió més feble dels darrers setze mesos.
"És previsible que l'economia de la zona euro es contregui al tercer trimestre, ja que l'activitat empresarial ha caigut en territori de declivi al juliol i els indicadors de futur apunten que la situació empitjorarà als propers mesos", ha declarat Chris Williamson, economista en cap d'S&P Global Market Intelligence.
"A excepció dels mesos de confinament per la pandèmia, la contracció del juliol és la primera assenyalada per l'índex PMI des del juny del 2013, i indica que l'economia s'està contraient a una taxa trimestral de 0,1%. Encara que en aquests moments la taxa de declivi és només modesta, una marcada pèrdua de noves comandes, la reducció de les comandes a realitzar i l'empitjorament de les expectatives empresarials apunten que cobrarà més impuls a mesura que avança l'estiu”, ha afegit.
"MOLT DECEBEDORS"
Els experts d'Oxford Economics subratllen la sorpresa d'aquestes dades, que suposen "una sèrie de resultats molt decebedors". Així, destaquen que el PMI compost d'activitat total en 49,4 és “molt pitjor que les nostres expectatives i que les del consens”.
Aquests economistes anticipen que el ràpid deteriorament en curs de l'impuls del creixement apunta a una debilitat més gran en el futur.
"El desglossament de les xifres segueix assenyalant un debilitament generalitzat, tant als sectors com als països. La debilitat del sector manufacturer continua pesant sobre l'economia alemanya, que ara es troba en territori de contracció, mentre que França continua gaudint d'un creixement positiu, però a un ritme molt moderat", afegeixen.