les gens marchent dans une rue commercante photo prise le 17 janvier 2015 a konstanz en l allemagne

El Producte Interior Brut (PIB) d'Alemanya es va contreure un 0,3% el 2023, segons les dades preliminars publicades per Destatis, l'Oficina Federal d'Estadística, des d'on remarquen que "les conseqüències de la crisi mundial estan exercint pressió sobre l'economia alemanya". Un any abans, el 2022, va registrar un creixement de l'1,8%.

"El desenvolupament econòmic general a Alemanya es va estancar el 2023 en un entorn encara ple de crisi". Com ha explicat la presidenta de Destatis, Ruth Brandt, malgrat les caigudes recents, els preus es van mantenir alts a tots els nivells i van perjudicar l'economia.

"A això s'hi van sumar les condicions financeres desfavorables a causa de l'augment dels tipus d'interès i la menor demanda interna i externa", ha afegit.

El consum privat va caure un 0,8% respecte a l'any anterior, cosa que probablement es deu als alts preus. El consum públic va baixar un 1,7% i la inversió, un 0,3%.

Per sectors, la producció econòmica al sector manufacturer (excloent-ne la construcció) va caure un 2%. El factor decisiu va ser una producció molt menor al sector del subministrament d'energia, mentre que els impulsos positius van provenir principalment de la indústria de l'automòbil i altres fabricacions de vehicles.

A la construcció, a més dels elevats costos i l'escassetat de treballadors qualificats, es van fer especialment evidents les condicions de finançament cada cop més deficients. Això va afectar especialment la construcció d'edificis. Per contra, va augmentar la producció al sector de l'enginyeria civil i al sector d'acabats.

Per part seva, la majoria dels sectors de serveis van poder expandir novament les seves activitats econòmiques en comparació amb l'any anterior i van donar suport a l'economia el 2023. No obstant això, l'augment general va ser més feble que durant els dos anys anteriors.

El sector de la informació i les comunicacions va registrar el creixement més gran, amb un 2,6%. El sector serveis públics, l'educació, la salut (1%) i els proveïdors de serveis empresarials (0,3%) també van experimentar un lleuger creixement. Per contra, el sector econòmic de comerç, transport i hostaleria va caure un 1% principalment pel comerç majorista i al detall, que va caure significativament, mentre que el comerç de vehicles de motor i el sector del transport van augmentar.

RISC ALT QUE EL 2024 SIGUI UN ALTRE ANY DE RECESSIÓ

"L'any 2023 va ser el primer any complet des del 2020 en què l'economia alemanya es va contreure", destaquen els experts d'ING. "No obstant, aquesta estimació es va obtenir sense dades econòmiques concretes per al mes de desembre i encara podria estar subjecte a revisions, probablement més a la baixa que a l'alça", assenyalen. Per a ells, “la dura realitat econòmica no sembla agradable”.

De fet, de cara al futur, almenys durant els primers mesos del 2024, creuen que molts dels recents obstacles al creixement seguiran presents i, en alguns casos, tindran un impacte encara més gran que el 2023. "En definitiva, esperem que continuï l'estat actual d'estancament i recessió superficial. De fet, el risc que el 2024 sigui un altre any de recessió és alt".

Calculen que l'economia alemanya es contraurà un 0,3% interanual aquest any. "Seria la primera vegada des de principis de la dècada dels 2000 que Alemanya passa una recessió de dos anys, encara que podria resultar superficial".

contador