les drapeaux de l allemagne de la france et de l union europeenne devant la chancellerie allemande 20230103170914

L'economia d'Alemanya es va contreure al tercer trimestre. El producte interior brut (PIB) va retrocedir un 0,1% en comparació amb els tres mesos anteriors, segons les dades de Destatis, l'Oficina Federal d'Estadística, que confirma l'estimació inicial publicada a finals d'octubre.

Cal recordar que, al segon trimestre, l'economia alemanya va créixer un 0,1% després d'estancar-se durant els tres primers mesos de l'any.

"Després del feble desenvolupament econòmic observat al primer semestre del 2023, l'economia alemanya va començar el segon semestre de l'any amb un lleuger descens en el seu rendiment", ha destacat la presidenta de Destatis, Ruth Brand.

Per parts, la despesa en consum final en conjunt es va mantenir al voltant del mateix nivell que al trimestre anterior (-0,1%). Si bé la despesa de consum final de les llars va disminuir un 0,3%, la despesa de consum final del govern va augmentar una mica per primera vegada més d'un any (+0,2%).

Les contribucions positives van provenir de la formació bruta de capital fix. Pel que fa al trimestre anterior, en maquinària i equip va augmentar un 1,1% i en construcció, un 0,4%.

El comerç exterior va disminuir. Les exportacions totals de béns i serveis van caure un 0,8% i les importacions, un 1,3% en comparació amb el segon trimestre.

Per la seva banda, el valor afegit brut en conjunt va augmentar un 0,1%, amb tendències divergents entre sectors. Els resultats econòmics van caure notablement, un 1,3% a la indústria (excloent-ne la construcció). Es va registrar una caiguda substancial al sector de subministrament d'energia i el sector manufacturer va experimentar una caiguda del 0,9% en el valor afegit brut respecte al trimestre anterior. Això es va deure principalment a una disminució considerable de la producció de vehicles de motor, remolcs i semiremolcs, expliquen a Destatis.

Per contra, el valor afegit brut va augmentar respecte al trimestre anterior a la construcció (+0,4%) i a gairebé totes les branques de serveis. El creixement va ser més gran al sector agregat de comerç, transport, allotjament i serveis d'alimentació (+1,7%) i a les activitats financeres i d'assegurances (+1,1%). Una excepció va ser el sector de serveis públics, educació i salut, el valor afegit brut del qual va disminuir un 0,2%.

En termes interanuals, el PIB es va contreure un 0,4% entre el juliol i el setembre.

A LA VORA DE LA RECESSIÓ TÈCNICA

"L'economia d'Alemanya és a punt d'una recessió tècnica", destaquen els analistes de Pantheon Macroeconomics. Amb vista al futur, consideren que les dades estan millorant marginalment, "però continuen sent consistents amb els riscos a la baixa per al creixement i, efectivament, de recessió".

"L'impuls de les dades mensuals oficials també va continuar sent molt pobra al final del tercer trimestre, i per això veiem poc que s'assembli a un fort repunt al quart trimestre", afegeixen. Tot i això, creuen que el creixement hauria de millorar a partir del primer trimestre, a mesura que l'equilibri entre ingressos i inflació impulsi el consum.

Des d'ING destaquen que l'economia alemanya continua estancada: "De fet, des que va començar la guerra a Ucraïna, l'economia alemanya ha crescut només en dos dels darrers sis trimestres. El que és encara pitjor és que, més de tres anys després, l'economia es manté a penes per sobre del nivell anterior a la pandèmia".

A parer seu, les dades d'avui contribuiran molt poc a posar fi al debat sobre si Alemanya torna a ser l'home malalt d'Europa. "En qualsevol cas, l'economia alemanya s'ha convertit en una de les més endarrerides en creixement de la zona de l'euro. Aquest feble exercici del creixement té una llarga llista d'explicacions: hi ha el vent en contra cíclic derivat de la inflació, els preus de la energia encara elevats i la incertesa energètica, tipus d'interès més alts i el paper canviant de la Xina de ser un destí d'exportació florent a ser un rival que necessita menys productes alemanys”.

Noticias relacionadas

contador