reino unido bandera portada

El producte interior brut (PIB) del Regne Unit va augmentar un 0,4% als tres mesos fins al maig, superant les expectatives del 0%, mentre que el creixement mensual va augmentar un 0,5% al maig, també per sobre de les estimacions del 0% i remuntant des d'una lectura negativa del -0,2% a l'abril.

Els serveis, la indústria manufacturera i la construcció van registrar un creixement positiu, sent-ne la producció de serveis la que més hi va contribuir, amb un augment del 0,4% al maig gràcies a l'increment de les consultes mèdiques, cosa que va elevar el PIB mensual a l'1,7% per sobre dels seus nivells prepandèmics. Tot i això, els serveis orientats al consumidor van caure un 0,1% al maig, impulsats per un descens del comerç al detall, incloent-hi els serveis de reparació de vehicles i motocicletes.

Enmig dels temors de recessió, les decebedores xifres de vendes al detall i les dades de confiança dels consumidors a mínims històrics, les xifres de l'economia britànica suposen un alleugeriment, ja que el ritme del PIB del maig dissipa algunes preocupacions sobre el creixement després de la sorprenent lectura negativa del mes d'abril. Tot i la reducció dels programes de proves i rastreig i de vacunació de l'NHS, la sanitat va ser la que més va contribuir al creixement. L'augment de la demanda de viatges internacionals després de la pandèmia i el transport de mercaderies a través del país també van contribuir a l'expansió del maig.

Des de Pantheon Macroeconomics destaquen l'avenç de les manufactures, ja que la producció del sector manufacturer va augmentar un 1,4% intermensual al maig, compensant amb escreix la caiguda de l'abril, i se situa ara un 0,3% per sobre del màxim gener de 2022, després de la crisi, probablement a causa de la recuperació de les interrupcions de la cadena de subministrament, que permet als fabricants començar a satisfer les comandes pendents.

Mentrestant, la producció al sector dels serveis només va pujar un 0,1% d'un mes a un altre. Els consumidors, per la seva banda, es van continuar estrenyent el cinturó; la producció del sector de la distribució va caure un 0,7%, mentre que la del sector dels serveis d'allotjament i alimentació va baixar un 0,2%.

"Les dades del PIB del maig no han modificat les nostres expectatives de contracció al segon trimestre", afirma l'entitat d'anàlisi macroeconòmica. "Estimem que el dia festiu addicional pel Jubilee de la Reina -que serà tractat com un esdeveniment especial per l'ONS i, per tant, deprimirà les dades desestacionalitzades- farà que el PIB caigui al voltant d'un 1,5% intermensual al juny". A més, "la feble confiança dels consumidors -la mesura de GfK va caure a un mínim històric al juny- suggereix que la gent probablement no va demanar prou préstec, o va reduir els seus estalvis prou, per mantenir la seva despesa real mentre els seus ingressos reals queien", afegeixen.

Tot i això, una recessió -dos trimestres consecutius de creixement negatiu- "continua sent improbable", afirmen. "La renda real disponible de les llars hauria d'augmentar al tercer trimestre, en resposta a l'augment del llindar de les cotitzacions a la seguretat social i dels ajuts pel cost de la vida del Govern". "La inversió empresarial també s'hauria de recuperar en resposta a l'esvaïment de la incertesa causada per Covid i la contínua millora gradual de les cadenes de subministrament mundials", arrodoneixen.

Noticias relacionadas

contador