un drapeau allemand sur le batiment du reichstag a berlin en allemagne 20230303123826

Alemanya es va contreure al tercer trimestre, quan el Producte Interior Brut (PIB) va caure un 0,1% en comparació amb el trimestre anterior, segons les dades de Destatis, l'Oficina Federal d'Estadística.

"L'economia alemanya comença la segona meitat de l'any amb una base lleugerament més feble", assenyalen al comunicat.

En termes interanuals, l'economia alemanya es va contreure un 0,3% al tercer trimestre.

"Les xifres faran molt poc per fer callar el debat actual sobre si Alemanya és o no una vegada més l'home malalt d'Europa. De fet, des que va començar la guerra a Ucraïna, l'economia alemanya ha crescut només en dos dels últims sis trimestres. "El que encara és pitjor és que, més de tres anys després, l'economia es manté actualment amb prou feines per sobre del seu nivell anterior a la pandèmia", destaquen els analistes d'ING.

Consideren que aquestes dades per si mateixes subratllen que l'economia alemanya s'ha convertit almenys en una de les endarrerides en creixement de la zona de l'euro. "Aquest feble exercici del creixement té una llarga llista d'explicacions: hi ha el vent en contra cíclic derivat de la inflació, els preus de l'energia encara elevats i la incertesa energètica, tipus d'interès més alts i el paper canviant de la Xina de ser un destinació d'exportació florent a ser un rival que necessita menys productes alemanys”.

"Però també hi ha desafiaments estructurals ben coneguts, que van des de la demografia fins a la transició energètica i molt poques inversions", afegeixen. De cara al futur, creuen que és probable que ni els obstacles cíclics ni els desafiaments estructurals desapareguin o canviïn a curt termini. "Sembla que l'economia alemanya romandrà a la zona de penombra entre una contracció menor i un estancament no només aquest any sinó també el proper", afirmen.

Per a Pantheon Macroeconomics, l'economia alemanya "està una vegada més a punt d'una recessió tècnica" i "està fermament estancada al fang". "Dubtem que sorgeixi al quart trimestre i els riscos s'inclinen a la baixa per a principis del 2024", diuen.

L'Oficina Federal d'Estadística publicarà els resultats detallats del tercer trimestre el proper 24 de novembre.

Noticias relacionadas

contador