- La multa podría alcanzar el 0,2% del PIB, lo que supone 2.000 millones de euros para España
- Los ministros de Finanzas están reunidos en Bruselas ante el déficit excesivo de España y Portugal
El consell de ministres de Finances de la Unió Europea, conegut com ECOFIN, té reunió avui dimarts a Brussel·les per decidir si hi ha procés sancionador a Espanya i Portugal per incomplir els objectius de dèficit públic i establir les quantitats en cas que finalment hi hagi multa. El mateix president de l'Eurogrup, Jeroem Dijsselbloem, va avançar ahir dilluns que hi ha un fort suport de la Zona Euro per iniciar el procés sancionador en constatar que no s'han complert les regles pressupostàries
"Hi ha un fort suport a les recomanacions i vam acordar que s'ha de continuar ràpidament amb els següents passos del procés, per donar claredat i certesa tan aviat com sigui possible a tots els implicats", ha declarat Dijsselbloem en una roda de premsa al terme de la reunió de ministres d'Economia i Finances de la Zona Euro. No obstant això, el ministre d'Economia i Competitivitat d'Espanya, Luis de Guindos, assegura estar convençut que la multa serà "zero".
El titular d'Economia exposa avui dimarts davant els seus col·legues europeus que Espanya és "l'economia que més creix" a la Unió Europea i que ha passat de ser un problema per a l’estabilitat econòmica i financera de la zona a "aportar creixement" quatre anys després. De Guindos té previst tornar aquesta mateixa tarda a Madrid, coneixent ja la decisió. Des del Ministeri expliquen a Bolsamanía que no hi ha compareixences ni comunicacions previstes per ara, encara que és previsible que hi hagi declaracions sigui quin sigui el resultat de la reunió dels ministres europeus.
El Govern ja va avançar la setmana passada que donarà a conèixer els seus arguments de defensa per evitar la multa immediatament després que l'ECOFIN confirmi l'inici del procés sancionador, avui dimarts, i De Guindos ha indicat que entre els valors que destacarà figurarà l’"esforç de consolidació fiscal" assumit els últims anys. "El que em fa ser optimista és la desraó que suposaria imposar una sanció a Espanya", ha insistit De Guindos, que ha dit que tampoc creu que hagi de ser multada Portugal, encara que es tracti de situacions "diferents".
El ministre ha mantingut contactes amb la resta de ministres de la Zona Euro i amb els responsables comunitaris del procés sancionador, tot i que ha evitat donar detalls de la resposta que ha obtingut, més enllà del seu convenciment que la multa serà de zero (tot i que les normes preveuen que pugui arribar a un 0,2% del PIB nacional, 2.000 milions en el cas d'Espanya". Dels suports que té entre els seus socis, el ministre ha ironitzat que "es compta amb ells, però no es conten".
RECALCA QUE ESPANYA ESTARÀ SOTA DEL 3% EL 2017
El ministre s'ha mostrat també convençut que el nou camí que es negociï amb l'executiu comunitari (que s'espera que presenti un calendari revisat al mateix temps que quantifiqui la multa) posarà de manifest que "Espanya anirà per sota del 3% l'any que ve". Així, ha demanat que el nou camí es doni a conèixer "ràpidament", a finals d'aquest mes o a principis d'agost com a molt tard, perquè serà "imprescindible" per dissenyar els pressupostos generals de 2017.
Tot i que s'espera que Brussel·les presenti conjuntament la seva proposta de multa i el nou camí de dèficit i que el cap de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha considerat "inevitable" nous ajustos per reduir el dèficit i evitar la sanció, De Guindos ha volgut deslligar ambdós procediments. La sanció, ha dit, es refereix "al passat" (2015), mentre que la reducció de dèficit és un compromís per al futur.