- Les províncies amb major nivell d'atur femení són Badajoz, Cadis, Ceuta i Còrdova
L'atur femení s'ha reduït en un 4,4 punts percentuals durant els dos últims anys (2015-2017). La taxa d'atur entre les dones ha passat del 22,7% de 2015 al 18,3% de 2017. Un descens que és pràcticament generalitzat en totes les províncies espanyoles, segons un estudi realitzat per la Consultora AIS Group a partir dels seus indicadors Habits Big Data. No obstant això, l'atur femení segueix sent superior al masculí en gairebé totes les províncies.
Aquesta millora és més acusada a Huelva, on durant aquest període la taxa d'atur femení ha passat del 36,9% el 2015 al 25,7%, una diferència d’11,3 punts percentuals, si bé, els nivells d'atur en aquesta província segueixen sent per sobre de la mitjana nacional. Aquesta reducció ha estat especialment rellevant també a les províncies de Guadalajara i Jaén, amb reduccions de 9,7 punts i 8,3 respectivament.
Segons l'estudi, entre 2015 i 2017, la taxa d'atur femení va créixer només en 6 províncies. Així a Conca passant del 19,2% el 2015 al 21,4% el 2017, és a dir 2,3 punts percentuals més; a Ceuta la variació va ser del 31,5% al 33,3%, amb un augment d'una mica més de 2 punts. A la resta de províncies amb atur femení a l'alça -La Rioja, Còrdova, Tenerife i Almeria-, la variació es va situar per sota de 0,5 punts percentuals.
D'acord amb la informació més recent dels indicadors Habits Big Data d'AIS Group (desembre 2017), que es basen en la informació de l'INE (Enquesta de Població Activa), les províncies amb major nivell d'atur dins el col·lectiu femení són Badajoz amb un 34,3%, seguida de Cadis (33,9%), Ceuta (33,5%) i Còrdova (33,3%).
A la banda oposada, les províncies que presenten menor taxa d'atur entre les dones es concentren al nord d'Espanya i estan encapçalades per Guipúscoa, Àlaba i Soria.
Més enllà de la taxa d'atur, s'observa que l'ocupació femenina també tendeix a l'alça en pràcticament totes les províncies espanyoles. Les que presenten major creixement són Melilla (28,6%), Sòria (22,4%), Las Palmas (17,8%) i Múrcia (12,2%). Només en 5 províncies el nivell d'ocupació femenina ha baixat des de 2015: Còrdova (2,5%).
DESIGUALTAT PER SEXES
Malgrat les bones xifres evolutives de la taxa d'atur femení i els nivells d'ocupació, la consultora AIS Group ha posat de manifest al seu informe que la desocupació al col·lectiu de les dones és superior a la dels homes pràcticament a tot Espanya. Ciudad Real és la província on més gran és la diferència entre l'atur femení i el masculí. Mentre que la taxa d'atur entre els homes és del 17,4%, entre les dones supera el 30%, xifra que suposa uns 13 punts percentuals de diferència. També 13 punts separen l'atur masculí del femení a Ceuta i Badajoz.
La bretxa en la taxa d'atur entre homes i dones segueix creixent en nombroses províncies. Tal com s'observa al mapa, entre 2015 i 2017, la distància entre la taxa d'atur femení i el masculí s'ha ampliat especialment a les províncies de Conca, Tenerife, Còrdova, La Rioja, Lleó, Toledo, Astúries, València i Palència. Per contra, les regions on més s'ha reduït la distància han estat Soria, Terol, Càceres, Àvila, Huelva i Lleida.