dl europe european union eu european commission ec eurozone ez euro area flag of europe flag generic unsplash
Sharecast / Alexandre Lallemand via Unsplash

L'atur de la zona de l'euro continua a mínims històrics l'agost. La taxa d'atur es va reduir al 6,4% al vuitè mes de l'any, segons mostren les dades d'Eurostat, l'oficina estadística comunitària. La lectura suposa una contracció d'una dècima respecte de la xifra del juliol (6,5%, revisat a l'alça des del 6,4%). Aquesta lectura suposa repetir la dada de juny, quan la taxa de desocupació es va situar al nivell més baix de la sèrie històrica. De la mateixa manera, la dada va minvar 3 dècimes en comparació amb l'agost de l'any passat (6,7%).

Al conjunt de la Unió Europea (UE), també es repeteix aquest escenari: l'atur va caure al 5,9%, una dècima menys que el juliol (6%, revisat a l'alça des del 5,9%) i tanca el vuitè mes de l'any a mínims històrics. Així mateix, l'atur també es va reduir en taxa interanual, ja que l'agost del 2022 va donar una dada de desocupació del 6,1%.

Eurostat estima que 12,837 milions de persones a la UE, de les quals 10,856 milions a la zona euro, estaven a l'atur l'agost de 2023. En comparació amb juliol de 2023, la desocupació va disminuir en 112.000 persones a la UE i en 107.000 a la zona de l'euro. En comparació amb l'agost del 2022, la desocupació va disminuir en 335.000 persones a la UE i en 407.000 a la zona de l'euro.

Per sexes, la taxa d'atur femení va caure una dècima l'agost entre els països que van adoptar l'euro i es va situar al 6,7%. La taxa d'atur masculí es va reduir en la mateixa proporció i va tancar el vuitè mes de l'any al 6,1%. D'altra banda, la taxa d'atur femení a la UE es va situar al 6,2%, sense grans canvis enfront del mes anterior. Així mateix, la taxa d'atur masculí va ser del 5,7% l'agost, també estable respecte al juliol.

Pel que fa a la desocupació juvenil (menors de 25 anys), Eurostat calcula que 2,687 milions de joves estaven aturats a la UE l'agost, dels quals 2,194 milions a la zona euro. En aquest sentit, la taxa d'atur juvenil era del 14,0% a la UE, estable respecte al juliol del 2023, i del 13,8% a la zona euro, enfront del 13,9% del mes anterior. En comparació amb el juliol del 2023, la desocupació juvenil va disminuir en 10.000 persones a la UE i en 24.000 a la zona de l'euro. En comparació amb l'agost del 2022, la desocupació juvenil va disminuir en 141.000 persones a la UE i en 145.000 a la zona de l'euro.

Els experts de Pantheon Macroeconomics opinen que hi ha prou indicis per pensar que la taxa d'atur "pujarà a partir d'ara". "De cara al futur, creiem que la desocupació a la zona euro augmentarà lleugerament fins a finals d'any, ja que les dades de les enquestes suggereixen que les empreses han començat a acomiadar treballadors, especialment al sector manufacturer, i apunten a una caiguda de l'activitat del sector privat al tercer trimestre", argumenten.

"És cert que les dades avançades d'Alemanya per al setembre, publicades la setmana passada, mostren que la taxa d'atur es va mantenir estable a finals del tercer trimestre. Però els indicadors avançats no auguren res de bo. Esperem que la taxa d'atur se situï al voltant del 6,7% el desembre", afegeixen.

contador