El novembre, la taxa d'atur de la zona de l'euro va caure una dècima enfront del mes anterior i tres dècima en comparació amb el mateix mes de l'any previ, de manera que es va situar al 6,4%, mínims de tota la sèrie històrica, segons dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. El consens de mercat esperava que es mantingués sense canvis.
A tota la Unió Europea (UE), la taxa d'atur va ser del 5,9% el novembre, també per sota del 6% d'octubre i del 6,1% del novembre del 2022. Es col·loca també a mínims històrics.
En comparació amb l'octubre del 2023, la desocupació va disminuir en 144.000 persones a la UE i en 99.000 a la zona de l'euro, mentre que enfront del novembre del 2022, la desocupació va disminuir en 283.000 persones a la UE i en 282.000 a la zona euro.
D'aquesta manera, el penúltim mes de l'any hi havia 12,954 milions de persones aturades a la UE, de les quals 10,970 milions eren a la zona euro.
D'aquests, a la zona de l'euro, la taxa d'atur de les dones va ser del 6,8%, enfront del 6,9% l'octubre, i la dels homes es va situar al 6,1%, enfront del 6,2% del mes anterior. A tota la UE, la taxa d'atur de les dones va ser del 6,2%, en comparació amb el 6,3% d'octubre, i la dels homes va ser del 5,7%, estable en comparació amb el mes anterior.
Per països, Espanya (11,9%), Grècia (9,4%) i Suècia (7,9%) registren les taxes d'atur més altes. Txèquia (2,4%), Malta (2,5%) i Polònia (2,8%), per contra, compten amb les taxes d'atur més baixes.
Pel que fa a l'atur juvenil, el novembre, 2,814 milions de menors de 25 anys estaven aturats a la UE, dels quals 2,321 milions eren a la zona euro. En comparació amb l'octubre, la desocupació va disminuir en 60.000 persones a la UE i 54.000 a la zona euro, mentre que enfront del novembre del 2022, va augmentar en 36.000 persones a la UE i en 49.000 a la zona de l'euro.
Així, la taxa d'atur juvenil va ser del 14,5% tant a la UE com a la zona de l'euro, enfront del 14,8% a les dues regions al mes anterior.
"La desocupació de la zona euro va caure a un mínim històric el novembre, ja que una caiguda en la taxa d'atur a Itàlia, Espanya i els Països Baixos va contrarestar petits augments en un grapat d'economies més petites", comenten els analistes de Pantheon Macroeconomics.
De cara al futur, assenyalen que les enquestes suggereixen que les intencions de contractació estan disminuint i algunes empreses, predominantment al sector manufacturer, estan buscant acomiadar treballadors, ja que les perspectives per al seu sector segueixen sent ombrívoles.
"Per tant, esperem un augment petit i gradual en la taxa d'atur de la zona euro durant els propers tres a sis mesos. Això continuarà significant una taxa d'atur propera al mínim històric. No creiem que un mercat laboral encara ajustat impedeixi que el creixement salarial caigui dràsticament aquest any. En altres paraules, una baixa taxa d'atur no hauria de dissuadir les retallades de tipus del Banc Central Europeu (BCE)”, afegeixen.
Mentrestant, a ING expressen que, "encara que la zona de l'euro ha estat travessant una mala ratxa amb un creixement interanual del PIB al tercer trimestre, i probablement també al quart trimestre, proper a zero, això no ha tingut cap impacte en la taxa de atur, que ha caigut més de l'any”.
"Hi ha hagut diverses explicacions per això", expliquen. "La debilitat econòmica s'ha produït predominantment al sector manufacturer, mentre que al sector de serveis, que requereix més mà d'obra, li ha anat millor". "No sembla que s'entrevegi un augment significatiu de la taxa d'atur", afirmen.