Les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) tornaran a obrir al públic dimarts que ve, 15 de juny, als territoris que es trobin en fase III, encara per determinar, sempre que compleixin les mesures en matèria de riscos laborals contemplades al protocol del SEPE, segons ha comunicat la direcció d'aquest organisme a la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF).
El sindicat rebutja aquesta obertura "immediata" perquè encara hi ha prop de 200.000 expedients d'ERTO sense resoldre, a més d'un altre nombre significatiu d'aturats pendents de l'abonament d'altres prestacions extraordinàries de protecció per desocupació encara sense quantificar, segons CSIF, a diferència, afegeix, del que afirma la ministra de Treball, Yolanda Díaz, qui assegura que ja s'ha escomès el 98,5% de les càrregues de treball.
En aquest sentit, CSIF considera que s'hauria d'estabilitzar aquesta càrrega de treball per procedir a la reobertura amb garanties en ser "més que previsible que l'angoixa i incertesa d'aquestes persones es traslladarà a les oficines del SEPE i als professionals que les atenen".
A més, el CSIF rebutja la reobertura per fases plantejada pels responsables del SEPE, en considerar que les oficines de prestacions del SEPE han de reprendre l'atenció al públic al mateix temps, de la mà de les comunitats autònomes amb les quals es comparteix l'espai físic a les oficines, garantint "les mateixes i màximes mesures de seguretat sanitària, a més de la vigilància de seguretat, tant per als gestors de prestacions com per als nostres usuaris".
Reclama també la presència de Cossos i Forces de Seguretat al conjunt de les unitats, que garanteixin la invulnerabilitat tant de gestors com d'usuaris. "Poc sentit té reprendre l'atenció als nostres usuaris en uns territoris sí i en uns altres no, si no podem estar en condicions de garantir una resposta efectiva al conjunt d'aturats als quals, lamentablement, encara no hem pogut arribar", subratlla.
LA CÀRREGA LABORAL ES MULTIPLICA PER CINC I LA PLANTILLA NOMÉS PUJA UN 10%
L'organització denuncia que els professionals del SEPE "des que va començar la crisi, han estat treballant set dies a la setmana i a doble torn, durant el confinament als seus propis domicilis i amb els seus equips informàtics per resoldre l'allau de sol·licituds de protecció per desocupació, amb una plantilla deficitària".
De fet, apunta que, respecte a l'any passat, la càrrega de treball s'ha incrementat un 530%, mentre que la plantilla només ha augmentat un 10% amb personal interí per sis mesos, prorrogable a nou. A aquesta situació se sumen, segons CSIF, les declaracions polítiques "irresponsables" sobre l'abonament de la pràctica totalitat de prestacions, quan encara hi ha 200.000 persones que no han percebut la seva prestació solament pel que fa als ERTO.
Detalladament, assenyala que queden per tramitar-se la protecció al col·lectiu d'empleats de la llar, que encara no ha pogut escometre's, a més de les prestacions ordinàries de l'extensa carta de serveis del SEPE que ja s'havien vist incrementades exponencialment abans de la pandèmia i amb motiu de l'alentiment de l'economia. "Tot això ha generat una lògica frustració i preocupació en els ciutadans afectats, als quals els empleats públics volen continuar atenent, això sí, en les millors condicions", ha afegit.