secteur-manufacturier

Al començament d'any, el comportament del sector manufacturer va registrar una altra contracció, segons l'índex PMI publicat aquest dilluns. No obstant això, en aquesta ocasió va ser a un ritme més lleu. Per part seva, les expectatives de creixement es van enfortir en el primer mes de 2020. Quant a l'ocupació, cau el ritme més fort des de finals de 2013.

En concret, l'índex PMI del sector manufacturer espanyol es va mantenir per sota del nivell d'absència de canvis de 50 al gener, estenent el període actual de contracció de les condicions operatives a vuit mesos. No obstant això, es va situar al gener en 48,5, per sobre del 47,4 registrat al desembre, i assenyalant un ritme de contracció lleu i més lent, fet que reflecteix principalment unes caigudes més febles tant de la producció com de les noves comandes. Les últimes dades van mostrar que la producció es va reduir al ritme més feble de vuit mesos, en concordança amb la reducció més feble de les noves comandes des d'agost de 2019.

La fragilitat de la demanda, tant en el mercat nacional com estranger, va continuar sent un tema comentat entre les empreses consultades. L'enquesta de gener va assenyalar que les vendes d'exportació van disminuir per vuitè mes consecutiu, ja que la persistent incertesa econòmica mundial va tenir un impacte en les noves comandes.

La confiança empresarial respecte al futur va millorar al gener fins al seu nivell més alt de set mesos

La caiguda de les vendes en el primer mes de 2020 va significar que les empreses de nou poguessin concentrar-se en les comandes pendents de realització. Els enquestats van observar una forta reducció dels treballs per completar per novè mes consecutiu. Així mateix, les empreses van continuar retallant el nivell d'ocupació en les seves plantes. Gener va marcar el novè mes consecutiu de destrucció de l'ocupació, i la taxa de contracció va ser la més forta registrada per l'enquesta en més de sis anys.

Respecte als preus, segons les últimes dades, han baixat durant vuit mesos consecutius, encara que l'última deflació s'ha mantingut pràcticament igual que al desembre. Les empreses van optar per repercutir la reducció dels costos als seus clients a través de tarifes més baixes. Els descomptes de preus també van reflectir els esforços per estimular les vendes i respondre a un mercat profundament competitiu.

Mentrestant, la confiança empresarial respecte al futur va millorar al gener fins al seu nivell més alt de set mesos. Les empreses van anunciar plans per a llançar nous productes, impulsar les activitats comercials i millorar les instal·lacions de les plantes al llarg dels pròxims dotze mesos. S'espera també que un repunt de les vendes recolzi el creixement de l'activitat en els pròxims dotze mesos.

Des de Markit comenten que "el sector manufacturer d'Espanya va romandre sumit en territori de contracció a principis de 2020, i la producció, les noves comandes i les compres van registrar declivis en concordança amb els informes d'un entorn empresarial decebedor. En conseqüència, les empreses van mantenir una mentalitat defensiva". Encara que afegeixen que, "tenint tot això en compte, les dades sobre les expectatives empresarials brinden certa esperança de millors temps d'ara endavant".

Noticias relacionadas

contador