Pocs dies després que la nova llei del teletreball hagi entrat en vigor, ja hi ha advocats que opinen que genera incertesa en les empreses. És més, tenen la percepció que "moltes empreses fugiran del treball a distància pel volum de costos i burocràcia".
Noticia relacionada
Entra en vigor la ley del teletrabajo: se considerará regular si alcanza el 30% de la jornadaÉs la idea que transmet el soci director de Sagardoy Advocats, Martín Godino, que durant aquests dies participa en un Congrés Laboral organitzat per Lefebvre. Durant la seva intervenció ha assegurat que no hi ha una solució clara a "la pròpia limitació de l'àmbit laboral sobre el 30% de la jornada regular perquè sigui teletreball". També, que "res del règim jurídic laboral" aprovat pel Govern durant la pandèmia "no és aplicable, excepte a l'acord arribat per totes dues parts, empresa i treballador".
Cal recordar que entre les principals qüestions clau que han de tenir en compte treballadors i empreses hi figura que, perquè la situació laboral del treballador es consideri teletreball, ha d'ocupar com a mínim el 30% de la jornada laboral durant un període de tres mesos, la qual cosa suposa més d'un dia i mig per setmana. A més, es tracta d'un acord voluntari entre les parts i individual amb cada treballador, que ha de fer-se per escrit, i reversible, remetent-se la llei a la negociació col·lectiva en el procediment, criteris i preferències per a aquesta reversibilitat.
Quant a l'empresa, haurà de cobrir les despeses relatives als mitjans, equips i eines vinculades al desenvolupament de l'activitat laboral, segons els termes establerts en l'acord entre l'empresa i els treballadors o en la negociació col·lectiva. Per part seva, el treballador a distància té els mateixos drets que el que presta els seus serveis en el centre de treball de manera presencial, com pot ser el dret a la desconnexió, així com les mateixes obligacions, incloent el registre horari de la jornada. Respecte a la prevenció de riscos laborals, s'ha de fer una avaluació de riscos tenint en compte les característiques de la modalitat de feina, especialment els factors psicosocials, ergonòmics i organitzatius.
MULTES
De moment, existeixen períodes transitoris per adaptar-se a aquesta exigència. No obstant això, les empreses que no formalitzin l'acord al contracte dels seus teletreballadors l'acord incorreran en una infracció greu, la qual cosa suposa que les multes poden ascendir fins als 6.250 euros. Un altre cas és el de no complir amb el lliurament dels equips. Aquí, l'empresa podria deslliurar-se de la sanció.
Després de l'entrada en vigor de la nova llei que regula el treball a distància, està encara per veure quina serà la reacció a la pràctica. El que és cert és que, fins ara, el nombre d'empreses que ofereixen aquesta opció s'ha multiplicat per vuit els últims deu mesos. Una situació en la qual sens dubte hi ha tingut molt a veure la pandèmia provocada per la Covid-19. A l'inici de l'any, a penes un 5% de les companyies espanyoles oferia teletreballar als seus empleats; ara, prop del 40% sí que ho fa, segons xifres extretes d'una anàlisi duta a terme per l'aplicació de control horari Sesame Time.
"La tendència sembla que anirà en augment. Podríem estar parlant d'un 15% més d'aquí a desembre derivat sobretot d'aquelles empreses que estan ara provant una dinàmica mixta i acabin inclinant-se per un teletreball total. I també companyies de recent creació que, a causa de la tendència, adquireixin un model de teletreball des d'un inici", expressen. Això sí, tret que hi hagi un nou confinament, no esperen xifres d'augment com les dels primers mesos de pandèmia, "ja que la majoria de les empreses ja han pres les mesures necessàries amb el que ha passat fins ara". "Curiosament, des que l'aprovació de la nova llei va ser publicada al Boletín Oficial del Estado (BOE) el 23 de setembre, ha crescut un 2% el nombre d'empreses que l'ofereixen als seus empleats", destaquen.