- L’AIReF demana prudència amb les dades extretes
- No considera que hi pugui haver recessió a Espanya
- En castellano:La AIReF estima un impacto negativo de hasta el 1,2% del PIB por la crisis de Cataluña
L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha avaluat el cost econòmic de la crisi que es viu a Espanya amb Catalunya. En aquest sentit ha considerat que l'impacte pot anar des dels 0,4 punts fins als 1,2 punts percentuals en el PIB.
L'Autoritat Fiscal, que l'ha qualificat com "xoc d'incertesa" estima que segons persisteixi a la inestabilitat, el dèficit es dispararà en fins a cinc dècimes al 2,7% l'any que ve, una dècima més del que preveia el Govern presidit per Mariano Rajoy fins aquesta mateixa setmana, en què s'assegurava que de seguir la incertesa a Catalunya les previsions minvarien fins al 2,3%. En aquest comunicat l'òrgan considera "prudent" l'impacte de l'Executiu que ha associat els moments que s'estan vivint a la Comunitat Autònoma.
Segons en aquest comunicat l’AIReF ha assenyalat que la realització de previsions de "macroeconòmiques en un entorn d'inestabilitat política com l'actual resulta particularment complexa i s'enfronta a reptes metodològics que fan que la incertesa associada a les previsions sigui superior a un exercici en condicions normals".
L’AIReF veu factible el pronòstic del Govern que el PIB creixi un 3,1% aquest any i creu que caldria un creixement intertrimestral significativament menor durant el quart trimestre (inferior al 0,4%) perquè la taxa anual baixi del 3%, cosa que veu "poc probable".
El dèficit se situaria entre un 2,4% i un 2,7% l'any en funció del creixement de l'economia
L’AIReF, a l'informe presentat aquest dimecres ha esmicolat en dos diferents "shocks" que ha generat la incertesa de l'Estat central amb el Govern. Un d'ells l’associa amb el "comú d'incertesa a tot Espanya" i un altre denominat com "xoc idiosincràtic d'activitat a Catalunya amb desbordament a la resta d'Espanya". En aquest segon, l'Autoritat Fiscal esgrimeix que hi haurà dificultats per a la "identificació, quantificació i l'estimació de l'impacte econòmic".
Al seu torn, les entitats financeres tindrien més dificultat per avaluar el perfil de risc dels projectes, de manera que augmentarien els tipus d'interès i la condicionalitat i es produiria un racionament del crèdit.
Quant a l'impacte del desafiament independentista a l'activitat de Catalunya, fonts de l’AIReF van explicar la complexitat de poder calcular el perjudici de la incertesa derivada del desafiament independentista a l'economia catalana, si bé van reconèixer que pot arribar a ser "molt gran". En aquest dossier, la caiguda de l'activitat econòmica a Catalunya suposaria un retrocés del 0,2% al creixement del conjunt total d'Espanya. Quant a l'ocupació, l’AIReF també anticipa un retrocés de l'1% i un 0,17% per a la resta d'Espanya i del 0,21% en l'ocupació agregat.
NO ES TEM PER LA RECESSIÓ
L'òrgan, per la seva banda, també recalca que aquestes dades s'han de prendre amb prudència. "No proporciona casos realment comparables i les dades de sèries històriques no proporcionen informació útil per analitzar aquest episodi", es ressalta al text.
Totes aquestes dades s'han de prendre amb prudència a mesura que la literatura "no proporciona casos realment comparables i les dades de sèries històriques no proporcionen informació útil per analitzar aquest episodi".
D'altra banda, l’AIReF no considera que pugui haver-hi un període a causa de recessió a causa que "el cicle econòmic és prou sòlid per no preveure un escenari de recessió en el conjunt d'Espanya. Respecte a Catalunya, la situació genera més dubtes perquè l’impacte pot ser molt més elevat".