lagarde 20240117190124

"Durant els propers mesos rebrem més dades que ens ajudaran a avaluar si tenim prou confiança en el camí que tenim al davant per passar a la següent fase del nostre cicle de polítiques", ha assenyalat la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, en referència al moment en què l'organisme començarà a retallar els tipus d'interès. "En sabrem una mica més a l'abril i molt més al juny", ha afegit.

Així ho ha expressat durant el discurs en una conferència organitzada per l'Institut per a l'Estabilitat Monetària i Financera de la Universitat Goethe.

Pel que fa a què necessita el BCE per tenir prou confiança per començar a reduir la postura política restrictiva, Lagarde ha explicat que la zona de l'euro ha d'avançar més en el camí desinflacionari. "I hi ha tres factors interns que seran decisius per garantir que la trajectòria de la inflació evolucioni com projectem".

El primer és el creixement salarial. La previsió és que els salaris nominals es desacceleraran fins al 3% als propers tres anys, però com que s'espera que la taxa d'atur es mantingui molt baixa (6,6%), aquesta trajectòria salarial no es pot donar per feta.

El segon factor són els marges de benefici. "La nostra anàlisi de sensibilitat mostra que, si les empreses recuperessin el poder de fixació de preus a mesura que l'economia es recupera i els marges de benefici augmentessin 1 punt percentual acumulat més del que projectem fins a finals del 2026, la inflació seria del 2,7% el 2025 i del 2,4% el 2026", ha detallat Lagarde.

El tercer factor és el creixement de la productivitat. El BCE projecta un creixement de la productivitat laboral del 0,1% aquest any abans que augmenti a l'1,2% el 2025 i el 2026. Però la trajectòria de la inflació podria ser diferent si, en un nou entorn geopolític, les pèrdues de productivitat de les empreses europees resulten ser en part estructurals.

La presidenta del BCE ha matisat en les paraules que l'organisme no pot esperar fins a tenir tota la informació rellevant, ja que en fer-ho "podria córrer el risc d'arribar massa tard per ajustar la política. Però durant els propers mesos esperem comptar amb dues proves importants que podrien elevar el nostre nivell de confiança prou com per fer un primer pas" en matèria de retallada de tipus.

"Rebrem dades sobre el creixement dels salaris negociats al primer trimestre d'aquest any a finals de maig", al juny "tindrem un nou conjunt de projeccions que confirmaran si la trajectòria d'inflació que preveiem al nostre pronòstic del març continua sent vàlida".

Lagarde ha assegurat que si aquestes dades revelen un grau suficient d'alineació entre la trajectòria de la inflació subjacent i les seves projeccions, i suposant que la transmissió es mantingui forta, “podrem passar en la fase de reducció del nostre cicle de polítiques i fer que les polítiques siguin menys restrictives".

Noticias relacionadas

contador