La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha reconegut aquest dijous que l'actual "entorn inestable planteja riscs considerables per a l'estabilitat financera d'Europa".
A la presentació de la 6a Conferència Anual de la Junta Europea de Risc Sistèmic (JERS), Lagarde ha enumerat una sèrie de "fortes sacsejades" -la pandèmia, la "injustificable" invasió d'Ucraïna per Rússia i la crisi energètica-, que han colpejat l'economia mundial de manera successiva.
"Aquests riscos es veuen agreujats per les perspectives econòmiques", ha afegit, alhora que la política monetària s'està ajustant per garantir que l'elevada inflació no es consolidi i que torni a l'objectiu del 2% a mitjà termini.
En aquest context, la presidenta del BCE ha dit que "la resistència és clau" per ajudar el sistema financer a complir el seu objectiu de donar suport a l'economia real, i que és "crucial" garantir aquesta resistència.
Segons Lagarde, hi ha dues facetes d'aquesta resistència que són vitals. En primer lloc, la capacitat del sistema financer de resistir un “xoc immediat” i, en segon lloc, la capacitat d'adaptar-se eficaçment a les noves condicions.
"Segueix sent important que els bancs facin les provisions adequades i duguin a terme una planificació prudent del capital", ha dit la màxima responsable del BCE. "Han d'estar atents als riscos de crèdit i estar alerta davant de possibles errors en els seus models interns a mesura que evoluciona l'entorn de risc", ha afegit.
Els bancs també tenen un paper clau que exercir per contribuir a la resiliència, tenint una bona visibilitat dels riscos de liquiditat a curt termini i plans concrets per fer-los front; fortes defenses cibernètiques; i la capacitat de suportar les vendes forçoses i l'impacte associat a la valoració a preus de mercat dels actius mantinguts als balanços, ha afegit Lagarde. "Si no es gestionen adequadament, tots aquests tipus de riscos són especialment susceptibles d'amplificar i propagar les pertorbacions a través del sistema financer", ha advertit.
Així mateix, Lagarde ha dit que el reforç de la resistència no es pot limitar als bancs, ja que les entitats no bancàries també tenen un paper cada vegada més important en el sistema financer. La proporció de finançament no bancari en el crèdit total de les institucions financeres a l'economia real ha augmentat al voltant del 15% a aproximadament una quarta part des del 2009. Perquè aquestes fonts alternatives de finançament funcionin de manera fiable, aquestes institucions també han de ser resistents a les pertorbacions, ha assegurat.